Охридското езеро в Македония е защитено от ЮНЕСКО като природна

...
Охридското езеро в Македония е защитено от ЮНЕСКО като природна
Коментари Харесай

Охридското езеро е на 4 милиона години

Охридското езеро в Македония е предпазено от ЮНЕСКО като естествена забележителност. И това не е инцидентно. Езерото е формирано преди 4 милиона години и вследствие на това в него живеят близо 200 растителни и скотски типове, които не се срещат на никое място по света. Езерото е и желано място за летен отдих и почивка, а плуването във водите му ще ви разхлади в жегата. Охридското езеро е „ отговорно “ и за най-пропучите сувенири, които можете да си купите от македонския град – македонски бисери. Всъщност това не са перли в обичайния смисъл на думата, а творби на изкуството, направени по специфична технология. Истинските майстори продават стоката си със документ и споделят, че е безконечна. Езерото дава на локалните и друго благосъстояние – вкусна прясна риба.

 trpejca-88-ohrid-2-copy-copy  ohrid-kasti Езерото освен е остаряло, само че и е населявано от древността. И това се потвърждава от откритите стотици кости и древни сечива на хората, обитавали крайбрежието на Охридското езеро в древността. Те са изложени в Залива на костите. В издигнати наколни жилища е пресъздаден животът на праобитателите на местността. Древното населено място е възобновено на база на археологическите находки и животът по тези земи е датиран от интервала сред 1200-700 година преди Христа. Освен прелестни панорамни фотоси можете да пиете и чудно кафе на хладина с панорама към бистрите, тюркоазени води на Охридското езеро.

 %d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%80-%d1%81%d0%b2-%d0%bd%d0%b0%d1%83%d0%bc-sv-naum-ohrid Сред наложителните спирки край езерото е манастирът „Св. Наум“, който се намира на 27 километра от Охрид. Обителта е учредена от светеца, а построяването й се финансира през 900 година от цар Борис I. Мощите на св. Наум и през днешния ден са там. Ако допрете ухо до каменния саркофаг, в който е положен светецът, и се заслушате, ще чуете по какъв начин бие сърцето на чудотвореца. Една от легендите за чудесата на св. Наум е изобразена и върху стените на храма – впрегнати дружно орат мечка и вол. Според преданието стръвница изяла един от двата вола на дрипльо. Тогава свети Наум санкционирал звяра да оре няколко години равнищата на бедния човек. На самия кей, още преди да се качите до църквата, ви посреща дървена скулптура на светеца, който се явил насън на майстора и бил изваян единствено за ден. В двора на комплекса се разхождат пауни, а във водите на реката, от която извира Охридското езеро, плуват лебеди.

Повече информация за Охридското езеро и другите забележителности на Македония, можете да прочетете тук: www.macedonia-timeless.com
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР