Охридската група: Сега се решава бъдещето на Македония“На 30 септември

...
Охридската група: Сега се решава бъдещето на Македония“На 30 септември
Коментари Харесай

Охридската група: Сега се решава бъдещето на Македония
“На 30

Охридската група: Сега се взема решение бъдещето на Македония
“На 30 септември ще имате опция да извършите исторически избор. Искате ли да отворите пътя за участието на страната ви в НАТО и Европейски Съюз, като подкрепите съглашението с Гърция? Ние, Охридската група, ви призоваваме да кажете "Да".

Това се споделя в послание на Охридската група.

Охридската група включва лорд Джордж Робъртсън, някогашен общоприет секретар на НАТО, като неин ръководител и членове: Карл Билд, някогашен специфичен делегат на Европейски Съюз и Организация на обединените нации за Балканите, Хавиер Солана, някогашен общоприет секретар на НАТО, Росен Плевнелиев, някогашен президент на България, Ален Льо Роа, някогашен специфичен представител на Европейски Съюз в Скопие, дипломат Волфганг Ишингер, ръководител на Мюнхенската конференция по сигурността, дипломат Робърт Гелбард, някогашен специфичен делегат на Съединени американски щати за Балканите, сър Бърни Уайт Спанер, някогашен главнокомандващ на НАТО в Скопие, Деймън Уилсън, изпълнителен вицепрезидент на Атлантическия съвет и Зоран Чичак, външнополитически специалист от Сърбия.

Агенция БГНЕС разгласява цялостния текст на обръщението:

„ Ние сме група от опитни интернационалните държавници, дипломати, армейски чиновници и специалисти, които са надълбоко ангажирани в подпомагането на вашата страна през последните двадесет години. Много от нас са с вас още от началните години на този век, в това число и при договарянето на Охридското съглашение. Бяхме част и от идващите интервенции на НАТО. Гордеем се, че можем да помогнем да преодолеем тежките времена. Всички ние оставихме дребна част от нас във вашата красива страна, и по тази причина желаеме да ви забележим по какъв начин вървите напред, към едно по-добро бъдеще, което вие заслужавате.

В средата на юни тази година, държавните управления на Зоран Заев и Алексис Ципрас реализираха историческо съглашение за наименованието на Македония и с това завършиха разногласието, който продължи прекомерно дълго. От Европейски Съюз и НАТО признаха триумфа и ви поканиха да се присъедините към тях, при положение, че подкрепите съглашението с Гърция. Вашият Парламент гласоподава за осъществяване на референдум на 30 септември, когато ще имате опция да покажете тази поддръжка.

Разглеждаме този миг като "сега или никога" за вашата страна, за вас и за бъдещето на вашите деца. Вашето държавно управление и това на Гърция не преговаряха като едни досегашни противници, а като утрешните другари. Много от нас си спомнят неприятните дни за Западните Балкани от 90-те години, когато доминираха етническите противоборства, насилието и недоверието. Икономическият и обществен прогрес беше спрян. Тези дни би трябвало да останат в предишното. Тези дни би трябвало да останат в предишното.

Членството в НАТО предлага гаранция за сигурност. Членството в Европейски Съюз ще донесе стопански напредък, вложения, работни места и достъп до европейски стратегии, които ще подобрят живота ви. С участието си в двете организации Вие ще бъдете част от западноевропейското семейство на нациите, които са ориентирани към бъдещето, и това е, което в действителност има значение за хората, а не старите борби и съперничества, които принадлежат на историята.

Вашето и гръцкото държавно управление преговаряха като същински демократични държавни управления, които имат надълбоко почитание към човешките права, върховенството на закона, свободата на медиите и останалите фундаментални европейски полезности. Ето за какво те могат да се доверят един на различен и да реализират съглашение, което в предишното беше доста мъчно постижимо.

Това са полезностите, които би трябвало да подкрепите, когато гласувате на 30 септември. Ценности, които са основа на Европейски Съюз и НАТО. Гласът "За" не взема решение всички проблеми, нито участието в Европейски Съюз, само че то трасира пътя, дава ви ясна цел и основателна убеденост, че ще стигнем до края.

Вашата страна може да е дребна, само че има горда история. Водили сте разнообразни борби. Вашите бъдещи старания обаче би трябвало да бъдат ориентирани към обезпечаване на по-добър живот през идващите години.

Но вашите бъдещи старания би трябвало да бъдат ориентирани към обезпечаване на по-добър живот през идващите години.

Вие заслужавате да се качите още веднъж на една доста по-голяма сцена, с цел да могат вашите съграждани да станат очевидци на това по какъв начин техните гении им обезпечава разцвет и благоприятни условия като част от европейската общественост.

Това е моментът "Сега или никога". Гласът "За" ще бъде глас за бъдещето: вашето бъдеще. Това е вашият избор ние ви приканваме да го извършите “, се споделя в изказването на Охридската група. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР