Охранителят, който счупи ръката на онкоболен мъж заради медицинската му

Охранителят, който счупи ръката на онкоболен мъж заради медицинската му ...

Охранителят, който счупи ръката на онкоболен, не се чувства виновен.


Охранителят, който счупи ръката на онкоболен мъж заради медицинската му маска пред банка в Сливен, не се чувства виновен. Това казаха родителите му пред БТВ.

Експерт в сферата на частната охрана обясни, че използването на сила се използва само в крайни случаи.

Специалистите от сектора са на мнение, че охранителят в банката е трябвало да предприеме редица действия преди да използва сила. Татяна Иванова прави уточнението, че становището ѝ е само на база информацията, изнесена в медиите.

„Ако лицето е отказало да свали маската за момент, за да се установи самоличност, тогава е трябвало да повикат служител на банката, за да се изпълнят правилата на вътрешния ред. Ако и тогава се създават допълнителни напрежения, вече е трябвало да го задържат и да повикат полицията, това е по закон”, уточни д-р Татяна Иванова, Индустриален клъстър „Сигурност”.

Жертвата Валентин Димитров твърди, че е влизал с предпазна маска в други банки и за първи път има проблем.

„И аз си казвам: „Този човек можеше да поиска личната ми карта, да сваля за секунда маската, да се обърна към камерата, да ме види, пак да я сложа и да си вляза. Той това не се сети да направи”, заяви Валентин Димитров.

Охранителят, който е бивш полицай, разказал на родителите си, че мъжът го нападнал първи и затова взел белезници.

„Не мога да си помисля да посегна на някой, силата я няма никаква, аз съм една кукла на конци”, коментира Валентин Димитров.

57-годишният мъж твърди, че след като гардът счупил ръката му, лежал пред банката близо час.

От банката съобщиха, че физическата охрана в банковите клонове е възложена чрез договор на външна охранителна фирма, лицензирана по Закона за частната охранителна дейност и допълват, че в обектите им не се допускат лица с облекло и вещи, прикриващи самоличността им и създаващи предпоставка за затруднено идентифициране.

Служители на банката не са участвали в конфликта и не са давали инструкции за използване на физическа сила, завършват от финансовата институция.

Източник: novini.bg