Охлювите са създания, които се срещат из всички морета и

...
Охлювите са създания, които се срещат из всички морета и
Коментари Харесай

Запознайте се с най-дълбоката риба откривана някога

Охлювите са създания, които се срещат из всички морета и океани по света и населяват най-различни дълбочини. В по-дълбоки води те се събират дружно на групи и се хранят с дребни ракообразни и скариди, които засмукват с устите си от пясъка.

Науката към момента едва е изследвала способността им да оцеляват при мощния воден напън, който налягането оказва на огромна дълбочина, написа изданието Sci-news.

Един нов представител от типа на морските охлюви обаче, се е приспособил да живее на изключителната дълбочина от 8000 метра.

Океанолозите се натъкнали на невероятните създания на едно от най-загадъчните места под водата — Марианската котловина в западната част на Тихия океан.



Видът, получил название "Мариански морски охлюв " (Mariana snailfish), е най-дълбоководната риба, на която учените се натъкват.

"Това е най-дълбоката риба, заснемана и улавяна от дъното на океана. Ние сме доста разчувствани, че тя към този момент си има и публично име ", споделя доктор Макензи Герингер, откривател във Вашингтонския университет.

"Тези риби не наподобяват доста здрави или мощни, с цел да живеят в такава рискова среда, само че съществуването им е реалност и те се оправят сполучливо с метода си на живот ", разяснява още морският биолог.



По време на проучвателен пътувания през 2014 и 2017 година доктор Герингер и сътрудниците му събрали 37 екземпляра от Мариански морски охлюви от дълбочини сред 6 900 — 8 000 м.

Най-голямата дълбочина, на която учени до в този момент са намирали представители на този изумителен тип, е 8 134 метра.

ДНК разбор и триизмерно сканиране на скелетни и тъканните структури помогнали на екипа да дефинира, че са разкрили нов тип.



"Охлювите са се приспособили и еволюирали по този начин, че да могат да населяват тези дълбочини, по-дълбоки от местообитанията на всяка друга дълбоководна риба, позната на науката. Тук те са най-големият див звяр — няма по-големи от тях създания, които да ги ядат, а храната е в обилие ", изяснява доктор Томас Линли, откривател в Университета Нюкасъл, Англия.

Подробното проучване на екипа е оповестено в профилираното издание Zootaxa.

Видеозапис на необикновеното създание бе оповестен в YouTube.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР