Огромното срутище край Смолян e тлеело от 20 години, въпрос

...
Огромното срутище край Смолян e тлеело от 20 години, въпрос
Коментари Харесай

Опасното срутище край Смолян тлеело 20 години

Огромното срутище край Смолян e тлеело от 20 години, въпрос на време беше по кое време ще се случи. Имало е индикации, ставали са повреди и свличания през годините, съобщи през вчерашния ден Явор Говедаров, кмет на Търън.  Селото му е най-голямото от откъснатите 11 обитаеми места в региона и в него е средищното учебно заведение, което събира децата от покрайнината.  70-годишният Говедаров е кмет на Търън от 40 година

" От 2000 година насам стартира да се демонстрира, откакто направихме в интервала 1997 - 2000 година новия тръбопровод на мястото на остарелия. Още тогава показваше, че ще има свлачища, имаше повреди и свличания през годините по пътя. Просмуквало е от водопровода, има и на други места свличания ", описа Говедаров. Управникът на Търън и сътрудниците му от останалите обитаеми места в региона, както и поданици, се срещнаха през вчерашния ден с кмета на община Смолян Николай Мелемов и регионалния шеф Недялко Славов в центъра на Търън, с цел да споделят проблемите си поради срутището.

  " Много хора споделят: за какво вършиме обходния път за Смолян през с. Влахово? Това за мен е най-правилното решение, тъй като по пътя Смолян - Мадан има и други евентуални свлачища. Ако има обходен път и различен път по главния път стане свлачище, ще има от кое място различно да минава трафикът. Още повече като се отвори ГКПП-Рудозем, това ще е от огромна изгода за региона. С решението за обходния път се гледа перспективно напред в годините ", сподели Говедаров. Той заяви, че обходното трасе към този момент е пробито и от сряда стартира чакълирането му.   " В момента вършат огромен улук, като проектите са да бъде подготвен до понеделник, в случай че няма порои ", уточни кметът на Търън.  

" Много хора споделят за какво се проспаха толкоз години да се укрепи това свлачище. Много държавни управления са минали и са гледали, че има свличания по този път, само че в този момент се откриха средства, и то много. И се взе решение да се реши казусът коренно. С стартирането на безплатния транспорт от общината и от спонсори общественото напрежение в селата спадна. Всеки ден 37 деца от Търън пътуват за Смолян с рейсовете, обезпечени от общината, по обходния маршрут. Нямаме страдащи хора и доста заболели, съществени хранителни артикули се зареждат ", сподели още Говедаров.

От Търън имат спогодба със Спешна помощ в Мадан при неотложни случаи с заболели да ги карат натам, а през срутището, при рискови обстановки и смъртен случай, също може да преминат пожарна и кола за спешна помощ. Кметът на Подвис Радослав Чаушев също съобщи, че с сътрудника си от село Тикале Юри Кацаров от време на време през годините са правили оглед на остаряла част на свлачището, която се обединила в този момент с новото ненадейно срутище, за което нямало никакви индикации.  

Обходният път, който се построява, е държавен, и за него към този момент се вършат уширения на трасето в с. Влахово. След пуска му по него ще минават МПС до 12 тона. " Това, че бързо се взе решение за обходния път, и с положителния синхрон сред страна и община, доста бързо реагирахме в общината, с цел да подадат заявления от притежателите на частни парцели, през които минава различният път, още в неделя и да не се губи никакво време, с цел да е подготвен допустимо най-бързо. За общината най-важното е, че няма потърпевши и бедстващи хора и да се помогне на хората от обитаемоте места с всичко от битов темперамент. За свлачището дават отговор експертите, тъй като за него би трябвало да се приказва професионално и механически ", сподели кметът на Смолян Николай Мелемов. За обходния път се отчуждават 6 частни парцела.

" Решението за трайни укрепителни мероприятия на свлачището е най-хубавото. Държавата се оправи, не е проспала нито час, откогато е зародила тази спешна обстановка. За мен успокояващото е, че държавните институции взеха най-правилните решения - първо с обходния път, който е с допустимо най-широк габарит, и с всички отводнителни мероприятия, поради това, че е в комплициран планински терен. Това решение за обходния път и трайното и дълготрайно подсилване на срутището мисля, че е най-правилното. Струва си да изтърпим неудобството, което несъмнено ще го има. Като общинска и държавна власт сме обезпечили обходни направления и спомагателни рейсове. Имахме диалози с инж. Дончо Атанасов, ръководител на УС на АПИ, и неговото увещание, че извънредно навреме ще се пристъпи към укрепването на свлачището. Считам, че оптимално интензивно се работи по построяването на обходния път, и след неговото стартиране не чакам напрежение ", сподели регионалният шеф на Смолян Недялко Славов.

Той съобщи, че на този стадий страната има настройката да поеме цялата финансова тежест за укрепването на срутището и новия обход, като една част от парите за срутището се обезпечат през бюджета на АПИ, а друга - през Междуведомствената комисия по възобновяване и подкрепяне. 

От ВиК регистрираха, че имат подготвен план, в случай че възникне повреда на водопровода над срутището, което за момента е на 20 метра от него. Засега няма проблеми и с далекопровода за високо елнапрежение над свлачището. Заключението на специалистите от работната група за подсилване е да не се пуска изрично трафик на МПС по основния път Смолян - Мадан, защото това може да провокира нови срутищни процеси.

Специалистите предлагат да се укрепи по-голям периметър към срутището, само че крайното решение за обсега на укрепителните мероприятия ще се вземе от АПИ. В отчета на специалистите не е упомената сума за срутището, защото с изключение на подсилване, се залага и нескончаем разбор на геоложките процеси, сондирания и разбор за влияние на повърхностни води.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР