Огромното мнозинство от македонските граждани са гласували положително на днешния

...
Огромното мнозинство от македонските граждани са гласували положително на днешния
Коментари Харесай

Първи данни - масово да на референдума в Македония

Огромното болшинство от македонските жители са дали своят вот позитивно на днешния референдум, съобщи БГНЕС.
90,94 са дали своят вот " за ", до момента в който единствено 6,33% са " срещу ". Това демонстрират данните при 30% обработени изборни протоколи .
Към 18:30 часа изборната интензивност е била 34,09% , т.е. гласът си са дали 630 000 - 650 000 души , прибавиха от ДИК. Премиерът на Македония Зоран Заев предвиждаше над 900 000 гласа.
В Македония през днешния ден се организира референдум, на който жителите трябваше да отговорят на въпроса дали утвърждават започването на договаряния за участие в НАТО и Европейски Съюз посредством приемането на Договора с Гърция, който беше подписан на 17 юни в Преспа. Допитването има съвещателен темперамент.
Договорът от Преспа сред Македония и Гърция за името " Република Северна Македония " не планува наложително осъществяване на референдум. Той обаче планува промени в конституцията на Македония, а за тяхното приемане би трябвало квалифицирано болшинство - 81 депутати от 120 народни представители. В момента най-вече места в македонския парламент има ВМРО-ДПМНЕ – 51, като партията не приема Преспанския контракт. На второ място е Социалдемократичният съюз на Зоран Заев, с 49 депутати, с 49 народни представители. Той ръководи дружно с Демократичния съюз за интеграция (ДСИ беше образуван от някогашни членове на Армия за национално избавление (АНО) т.е. още веднъж албанска формация), който има 10 депутати и с Алианса за албанците, с 3 места. Освен това, Заев има поддръжка и от Движение Беса – третата албанска партия в македонския парламент, което има 5 депутати и е считано за групировка, прокарваща турските ползи.
Политически реакции
" Очаквам депутатите от ВМРО-ДПМНЕ да уважат волята на болшинството жители, които са дали своят вот през днешния ден. В противоположен случай ще проведем предварителни парламентарни избори незабавно ". Това съобщи Заев в особено изказване след провелия се през днешния ден референдум.
Аз ще продължа да управлявам Република Македония и тя ще стане член на НАТО и Европейски Съюз, сподели още македонският министър председател. Той акцентира, че през днешния ден се е провел кротичък и либерален референдум. " Гражданите гласоподаваха свободно и почтено. Всеки жител гласоподава по лично предпочитание. Волята на жителите е неприкосновена и би трябвало да бъде уважавана от всички. Днес е триумф за демокрацията и европейска Македония. Успехът е общ на всички жители и нашата страна, без значение от протеста, проведен от ВМРО-ДПМНЕ ", съобщи Заев.
Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски обаче е на мнение, че жителите, които са дали своят вот " срещу " на референдума и тези, които не са излезли да гласоподават са изпратили най-ясния сигнал, че: " Това е Македония ". Мицкоски е безапелационен, че Македония е гласувала срещу Договора от Преспа.
" Тук живеят македонци, нашата еднаквост е македонска, нашият език е македонски, нашите предшественици са били македонци ", сподели Мицкоски, добавяйки, че референдумът е проваляне освен на контракта, само че и на " незаконното ръководство на властта ".
На въпрос дали ще одобри предварителни парламентарни избори М ицкоски съобщи, че министър председателят Зоран Заев не би трябвало да търси предварителни парламентарни избори, а по-добре да се приготви за политическо пенсиониране .
" Тази вечер желаеме да кажем, че Народното събрание би трябвало да вземе това значимо решение по отношение на контракта с Гърция. Ще гласуваме " за ". На изборите през 2016 година декларирахме, че сме за НАТО и всички желаеме да се присъединим към НАТО и Европейски Съюз. Затова получихме този мандат да влезем в НАТО, тъй като нямаме друга опция ", акцентира водачът на ДСИ Али Ахмети. На въпроса какво ще стане, в случай че конституционните промени не се осъществят, дали ДСИ е за предварителни парламентарни избори, Ахмети отговори, че Македония има доста по-важни неща за правене от предварителните парламентарни избори .
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР