Огромно значение има започването на учебния процес. Започваме да консумираме

...
Огромно значение има започването на учебния процес. Започваме да консумираме
Коментари Харесай

Проф. Костов: Категорично заразените ученици и учители са много повече

 " Огромно значение има започването на образователния развой. Започваме да консумираме това, което се случи след отварянето на учебните заведения. Науката е безапелационна. Ние би трябвало да се отнасяме с почитание към нея, не да се държим като хора, които са обладани от резултата на Дънинг-Крюгер. Базирайки се на тези обстоятелства, ние сега консумираме това най-малко 25% нарастване на разпространяването на заболяването от отварянето на учебните заведения. Училищата са доста значим фактор и ние това го чакахме. Израел, да вземем за пример, оповестиха втория по значимост фактор по разпространяване на инфекцията ", разяснява пулмологът проф. Коста Костов. 

По думите му числата на инфектираните възпитаници и учители са доста по-големи от формалната статистика.

" В момента съгласно формалните данни в България има към 500 учители и 500 възпитаници, които са наранени от инфекцията. Категоричен съм, че тези числа са нереални. Категоричен съм, че числата са доста по-високи - двойно или тройно. Според мен основният фактор сега е това. Второстепенният фактор е пренебрежението на българското общество ", съобщи ученият пред . 

Специалистът изясни, че при започване на пандемията затварянето е било потребна мярка, само че голям проблем продължава да бъде скептизицмът на българите.

" В началото локдаунът помогна, беше нужен, тъй като системата не беше готова. Ние не знаехме какво ще се случи. Сега нещата са разнообразни, много неща се трансформираха. Например промени се равнището на смъртност. Сега смъртността е доста по-ниска. Това е по този начин, тъй като протоколите са по-добри. Промениха се моделите на лекуване в интензивните звена. Напреднахме доста в знанието си. Напреднахме доста и в отношението си към лечебните протоколи. Не се промени обаче отношението ни към пандемията. Огромната част от българите не желаят да повярват, че това ни се случва. Много хора се чудят - това грип ли е или не. Моята процедура демонстрира, че става въпрос за един по-патогенен, по-агресивен от грипа вирус ", безапелационен бе специалистът.

По думите му в Европа по време на обичания есенно-зимен сезон към 500 000 души са инфектираните. От тях загиват 50-60 хиляди.

" Сега когато погледнете към 3 европейски страни, сборът от техните смъртни случаи надвишава това число за цяла Европа ", акцентира проф. Костов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР