Огромно удоволствие е за нас да се срещнем отново. Благодаря

...
Огромно удоволствие е за нас да се срещнем отново. Благодаря
Коментари Харесай

Столтенберг: Русия да спазва договорите, не искаме нова Студена война

Огромно наслаждение е за нас да се срещнем още веднъж. Благодаря на България по тази причина, че е толкоз зает и високо скъп съдружник в Алианса. Високо оценяваме вашата преданост и ангажимент. България способства за сигурността, участвате в разнообразни задачи и интервенции на НАТО, играете стратегическа роля в района на Черно море, допринасяте за битката с тероризма. Това съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който се срещна с премиера Бойко Борисов, съобщи БГНЕС.

Подкрепяте ученията на НАТО в Ирак, имате наличие и в други задачи и интервенции, за което сме доста признателни. Тази година ще отбележим 70 година НАТО и 15 година откогато България се причисли. Разширяването на НАТО с България способства за усилване на Алианса и усилване на груповата ни защита, акцентира Столтенберг. Оценяваме и ратификацията на Протокола за присъединение към НАТО на Северна Македония. Факт е, че подписахте контракт за добросъседство със Северна Македония и начерта пътя за Преспанския контракт и в този момент Северна Македония е на път да се причисли към НАТО, сподели още ген. секретар на НАТО.

Не желаеме нова Студена война и призоваваме Русия да съблюдава контракта. Трябва да влагаме в нашата сигурност и поздравявам, че България е почнала повече да влага в защитата, съобщи още Столтенберг.

От своя страна министър председателят Бойко Борисов съобщи, че България не е троянският кон на Русия в НАТО. „ Ние сме най-дисциплинираните и лоялни членове на Алианса ”, добави министър председателят.

„ Йенс Столтенберг е тук по моя покана, направена преди месеци, преди да се знае, че у нас ще идва съветският министър председател Дмитрий Медведев. Второ – по енергийни планове не сме разговаряли и не са поставяни като тематики, с цел да се приказва за НАТО и енергийни планове “, изясни Борисов като акцентира, че го прави, с цел да опровергае тълкования по тематиката.

Той добави, че „ България търси разговор с Русия, само че в това време би трябвало да сме оптимално мощни, с цел да можем да сме с превес в диалога “.

Премиерът подсети, че постоянно е бил срещу военните учения в Черно море, тъй като България е една от страните в Европейски Съюз с развъртян туризъм, който носи над 12% от приходите. Затова за нас не е преференциално военни кораби и катери да минават по пристанищата край туристите.

Затова би трябвало оптимално да се употребява дипломацията, с цел да не влизаме в нова конкуренция във въоръжението, тъй като има доста рискове от спорове, съобщи още Борисов. Със Столтенберг са говорили още за Сърбия, Косово, Афганистан и Ирак, и други конфликтни точки, където служат българските военни.

Той напомни приноса на България, откогато сме членове на НАТО.

Борисов благодари за визитата и поддръжката на генералния секретар на НАТО и подсети, че държавното управление е взело решение за модернизиране на армията ни – с новите многоцелеви самолети и 150 бронирани машини, с които ще сме подготвени за отбрана и бойни дейности.

 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР