Огромно щастие е да създадеш нещо ново. Центърът за инвазивна

...
Огромно щастие е да създадеш нещо ново. Центърът за инвазивна
Коментари Харесай

Доц. д-р Алиман: Центърът за инвазивна кардиология в Смолян надмина очакванията

„ Огромно благополучие е да създадеш нещо ново. Центърът за инвазивна кардиология в Смолян надмина упованията и прогнозите . Очакваше се, че потребността е доста по-малка, а може да се окаже, че надвишава цифрите . Надявам се с доктор Илиев да разтеглим обсега на патологията, която ще обгрижваме. Това съобщи доцент доктор Окан Алиман пред публицисти във връзка 1 година от основаване на Сектор за инвазивна кардиология в МБАЛ – Смолян.
Попитан за какво е предпочел да работи в регионалната болница, вместо в по-голям град , той отговори, че е бил притеглен от магнетизма на природата и хората.
" За година през Центъра са минали 1415 пациенти , което удостоверява потребността от него. 144 от тях са били с изострен инфаркт на миокарда и са имали потребност от незабавна намеса. Най-младият пациент е жена с изострен инфаркт на 29 години, а най-възрастният пациент е на 98 години. Има доста незабавни положения, които постановат инвазивно лекуване в първите часове. Преди пациентите пътуваха за Пловдив и се губеше така наречен " Златен час " “, съобщи изпълнителният шеф на болничното заведение доктор Марин Даракчиев.

По думите му в този момент има 24 часа инвазивен кардиолог в денонощието. „ Считам, че има огромна изгода от този център и той е добър образец по какъв начин една инвестиция може да се усъвършенства опазването на здравето в региона. Искам да благодаря на всички, които са ни помагали в това начинание. Това беше един комплициран и дълъг развой, само че най-после приключи сполучливо ", сподели той.
И напомни, че центърът бе основан с целева дотация от 1 183 460 лева . от Министерството на здравеопазването, с които е платен ангиограф и е изработен ремонт въз основата, предопределена за инвазивна кардиология.
Началник на Кардиологичното поделение е доктор Нина Шехова. В центъра работят два екипа – на доктор Николай Илиев и на доц.д-р Окан Алиман. Специалистите са напълно на щат в смолянската болница. Д-р Илиев е работил в „ Сити Клиник “, „ Токуда “, „ Св. Екатерина “ и Военна болница. Д-р Алиман е работил в „ Св. Каридат “ и е доцент-преподавател в Медицинския университет в Пловдив.
Гости на тържеството бяха ръководителят на Комисията по опазване на здравето в Народното събрание доктор Даниела Дариткова, кметът на Смолян Николай Мелемов, заместител кмета Марин Захариев, заместник-областните шефове Андриян Петров и Владимир Гърбелов и други
Според доктор Алиман е тестване да се работи в място, което има усложнения с напредването.
„ Патологията, която лекуваме, не се отличава от тази в народен или международен мащаб. Остава малко да се обогати с инсталация, която ще направи центъра конкурентен на интернационално равнище. Това, което доста ми харесва тук, е, че се сътвориха местни фрагменти. Нашият сестрински екип е напълно от локални фрагменти. Няма да разясня кардиологичния екип на доктор Шехова, тъй като той е одобрен и потвърден “, акцентира той.
Колегата му доктор Илиев се надява секторът да се развие в посока лекуване на периферно-съдовите болести. „ Имаме обещанието на доктор Даракчиев и доктор Дариткова да въведем нужната надграждаща инсталация и се надявам в най-скоро време да имаме сложно обслужване на сърдечно-съдовите болести, с което изцяло ще се приключи нуждата да се пътува където и да е из страната “, сподели доктор Илиев.
Той посочи, че за една година с доктор Алиман имат брой пациенти, с които бият 3/4 от пловдивските лаборатории по обща численост на оператор.
„ В България лаборатория, която има над 1 000 пациенти, се води за доста съществено работеща. Максимумът е към 2 000 пациенти за най-големите структури. Ние сме покрай най-големите “, акцентира доктор Илиев.

" Искам да благодаря на всички държавни структури, на регионалната администрация, на кмета, персонално на доктор Дариткова за това, че одобриха нашето предпочитание за своя задача -да се направи подобен център. Години наред транспортирахме болните до Пловдив, а тези, които оставаха тук, единствено консервативно можехме да ги лекуваме. Много пациенти се инвалидизираха поради изгубения " златен час " ", сподели доктор Шехова.
Тя уточни, че смъртността в отделението през 2017 година е била 1.47 промила, а 2018-та година е била 0.6, а за първите шест месеца на тази година е едвам 0.4 промила – т.е., намаляла е с над три пъти.
Сред незабравимите случаи за инвазивните кардиолози в Смолян от последната година е баба, набодена от крава. Жената била с голям кръвоизлив в таза, който сполучливо е бил спрян и дамата - избавена.
Шефът на болничното заведение означи, че за поредна година лечебното заведение няма просрочени отговорности и е в устойчиво финансово положение.
„ Смолян изрично е за образец измежду останалите регионални лечебни заведения. Поставени в едни и същи условия, лечебните заведения  в страната от вида регионални лечебни заведения, демонстрират разнообразни резултати. Това значи, че мениджмънтът на болничното заведение и тактиката за развиването й са извънредно значими. На единия край са отрицателните образци на Ловеч и Враца, няма по какъв начин да не ги загатна, а ние сме позитивната страна на палитрата регионални лечебни заведения. Има и други позитивни образци, несъмнено. Важното е, че това е идея за всички нас тук, тъй като осъзнаваме, че сме една от дребното области, в които няма конкурентно частно лечебно заведение “, съобщи доктор Даниела Дариткова.
Тя акцентира, че регионалната болница е стожерът и мястото, в което всеки пациент от региона, в това число и туристите на Пампорово, могат да получат своевременна качествена незабавна здравна помощ на високо модерно равнище. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР