Огромно шествие от хора се събра по улиците на Барселона

...
Огромно шествие от хора се събра по улиците на Барселона
Коментари Харесай

Огромен протест в Барса срещу отцепването на Каталуня

Огромно шествие от хора се събра по улиците на Барселона срещу отцепването на Каталуня в неделя, предадоха международните организации. По-рано денем испанският министър председател Мариано Рахой съобщи в изявление за вестник " Ел Паис, че испанското държавно управление няма да допусне едностранното оповестяване на самостоятелност от каталунските управляващи да стане действителност, не е належащо ходатайство при решаването на казуса, както и предварителни избори в страната.

Организаторите на митинга настояват, че участниците в него са надхвърлили милион души, до момента в който съгласно общинската полиция към 350 хиляди са участвали на тази първа огромна проява в Барселона против отцепването от началото на рецесията сред сепаратистите и Мадрид.

Едностранно оповестяване (на независимост) ще разбие страната на пух и прахуляк, съобщи пред вестник А Бе Се Мариано Гома, ръководител на организацията " Каталунско гражданско общество ", свикало митинга, съобщи Франс прес.

" Каталуня и Испания са обединени от пет века. Нищо и никой не може да ги раздели ", съобщи пред публичната телевизия Те Уве Е 81-годишният публицист, публицист и нобеловият лауреат за литература Марио Варгас Льоса. Според него голямото шествие " е знак, че голям брой каталунци са против независимостта, против преврата, поддържат конституцията, закона и правовата страна ".

Никой сепаратистки скрит план в Каталуния няма да унищожи испанската народна власт, съобщи Варгас Льоса в пламенна тирада пред внушителното голям брой, събрало се в Барселона.
" Испанската народна власт е тук, с цел да остане, и никакво сепаратиско заговорничене няма да я унищожи ", сподели писателят, откакто отдаде респект на Барселона - отворената към света " испанска столица на културата ".

Сред ораторите на митинга беше и някогашният ръководител на Европарламента Жозеп Борел

Преди проявата Рахой съобщи, че " никоя декларация за самостоятелност на Каталуня няма да има резултат ". Той предизвести, че кабинетът в Мадрид ще приложи конституционните си пълномощия да замрази самостоятелния статут на Каталуня и да предотврати отделянето на региона от Испания.

Според него придвижването за разширението на автономията на провинцията би трябвало да бъде спокойно и да се разграничи от радикалите и екстремистите. Премиерът изключи посредничеството като метод за решение на рецесията и отхвърли вероятността за привикване на предварителни избори в страната резултат на вота.

На въпрос дали ще задейства член 155 от конституцията, който разрешава на министър-председателя да разпуска районно държавно управление и да насрочва нови избори в някоя област, Рахой отговори " Не изключвам безусловно нищо, което е в границите на закона [...]. В идеалния случай няма да бъде належащо да се ползват крайни решения, само че с цел да не стане това, нещата ще би трябвало да се трансформират ".

Рахой сподели още, че има намерение да остави в Каталуня командированите там поради референдума за самостоятелност на 1 октомври четири хиляди чиновници от националната полиция, до момента в който отмине рецесията и обстановката се възстановява

В същото време 50 хиляди души демонстрираха в поддръжка на единството на Испания в Мадрид. В Барселона пък се събраха към 5 хиляди поддръжници на решаването на рецесията с референдума в Каталуния посредством разговор.

Резултатите от оповестения от Мадрид за противозаконен референдум в богатата североизточна област демонстрираха, че 90% от гласувалите 2.3 млн. души желаят самостоятелност. По време на вота на някои места се стигна до конфликти сред искащите да гласоподават и полицията, които приключиха с близо 900 ранени.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР