Огромно разнообразие от коронавируси съществува в природата и много от

...
Огромно разнообразие от коронавируси съществува в природата и много от
Коментари Харесай

Стотици коронавируси са открити при прилепите в Китай и това е върхът на айсберга

Огромно многообразие от коронавируси съществува в природата и доста от тях са открити при прилепи, изследвани в Китай.

Това сочи проучване, оповестено от Уханския вирусологичен институт и основаната в Ню Йорк интернационална организация EcoHealth Alliance, която учи нововъзникващи заболявания.

Генетичен разбор демонстрира, че доста от тях имат висок капацитет да се предават сред типове. Взети са проби от хиляди прилепи от 15 провинции сред 2010 и 2015 година и е изследвана лабораторно рибонуклеинова киселина (РНК) от тях, нужна за идентифициране на коронавируси.

Новината за работата оповестява сп. Science, а истинският текст е наличен тук.

Открити са 630 нови генетични секвенции на вируса. Тъй като те не са разчетени изцяло, не е несъмнено, че всяка подхожда на обособен, нов вирус, само че учените одобряват, че са стотици. Общо, дружно с новооткритите, са изследвани секвенции на 781 ковид.

Това евентуално е напълно дребна част от сред 10 и 15 хиляди ковид, които откривателите считат, че се срещат в природата.

Възможно е измежду тези вируси да е един евентуален предстоящ SARS-COV-3 - " предполагаем брат " на SARS-COV-2, предизвикал лишилата над 400 хиляди живота болест COVID-19 - и да се популяризира в природата, отбелязва " Ел паис ". Макар това да е единствено съмнение, за изданието боливийският еколог Карлос Самбрана, взел участие в разбора, споделя, че " югоизточен Китай е център за диверсификация " на тези вирус. Той изяснява обстановката с " съвършената стихия " в региона - огромен брой типове прилепи, всеки със лични характеристики; огромна плътност на човешкото население; непрекъснат контакт сред хора и животни.
" Върхът на айсберга "
Зад проучването стои уважаваният вирусолог Ши Джънли. Известна като " Жената прилеп " поради дългогодишната си работа с тези животни, тя е част от уханския институт, който американският президент Доналд Тръмп без доказателства упреква, че от него може да е изминал вирусът. В резултат Съединени американски щати стопираха грант за EcoHealthAlliance за проучване на коронавирусите при прилепите.

Ши и останалите в екипа считат, че са разкрили единствено " върха на айсберга " на коронавирусите, които циркулират сред прилепите, само че могат да прескочат у други животни, измежду които е и индивидът. Досегашните проучвания сочат, че вирусът е достигнал хомо сапиенс посредством медиатор - евентуално панголините, при които е мутирал и при които също са изследвани мостри на вирусите в сегашния труд. И тук научната работа следва: учените знаят, че е нужно още доста типове да влязат в обсега на работата им.

Те даже не са сигурни, че е имало медиатор, в случай че се съди по обявата в Science, въпреки това да остава водещата доктрина. Сигурно е само, че има " голямо многообразие " от коронавируси при прилепите, които евентуално могат да минават при други типове, споделя Едуард Холмс, постепенен биолог огт университета в Сидни, съавтор на проучването, първо разкрило секвенцията на SARS-CoV-2.

Независимо от спора към Уханския вирусологичен институт тематиката е значима в миг, когато огромна част от ограниченията на запад отпадат. Не отпада обаче научният консенсус за връзката сред навлизането на индивида в обиталищата на диви животни, до момента в който цивилизацията усвоява все по-големи, до момента диви, територии, и възходящия капацитет за нови епидемии. Авторите считат, че още доста коронавируси, които са в близка връзка със SARS-CoV-2, камо чакат да бъдат открити в дивата природа.
Вирусите към този момент се предават (макар и не от прилепи)
Работата на Ши и останалите учени сочи, че има цяла група коронавируси, които се предават по-лесно сред типовете. Става въпрос за алфакоронавирусите, които не са част от групата нито на двата предходни популяризирали се по света ковид - SARS и MERS - нито на SARS-CoV-2, последния " бетакоронавирус ". " Алфа " видовете се популяризират по-бързо и създателите приканват управляващите както в Китай, по този начин и в прилежащи страни като Мианма, Лаос и Виетнам да разработят стратегии за наблюдаване и търсене на нови коронавируси измежду прилепите там.

" Алфакоронавирусите " доста по-лесно прескачат междувидовите бариери, сочат досегашните проучвания. Уточнява се обаче, че са нужни още доста старания в работата с дивите животни, с цел да разполагат учените с повече информация.

И по-късно проучване няма данни за предаване от прилеп на човек. От друга страна изгодите от прилепите в екотистемите остават по-големи от вредата от тях. " Не бива да се упрекват прилепите. Фантастични са за екосистемата. Ако ви харесва текилата, би трябвало да благодарите на прилепите, тъй като те опрашват растението, с което се прави, " кава Самбрана.

Част от тези вируси обаче, наподобява, доближават до хората. Съавторът Питър Дашак, който оглавява EcoHealth Alliance, стои зад проучвания, даващи " доста доказателства ", че част от вирусите " се предават на хората от самото начало " в Южен Китай. Една от цитираните изявления сочи, че към 3% от хората, които живеят край пещери с прилепи, имат антитела против свързани със SARS вируси.

Дашак счита, че светът би трябвало да промени тактиката си за коронавирусите и да спре с реактивния метод - по-важно е новите вируси да бъдат разпознавани, преди да плъзнат в гъсто обитаема от индивида среда.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР