Огромно, бързо растящо слънчево петно на слънчевата повърхност е отприщило

...
Огромно, бързо растящо слънчево петно на слънчевата повърхност е отприщило
Коментари Харесай

Слънчевото петно AR3354: Загадъчното изригване и непредсказуемите последствия

Огромно, бързо растящо слънчево леке на слънчевата повърхнина е отприщило изригване от клас X - най-мощният вид слънчево изригване , което слънцето е в положение да създаде, право към нас. Слънчевата стихия връхлетя нашата планета, предизвиквайки къси спирания на радио честотите в елементи на Съединени американски щати и някои други места, само че можело да бъде доста по-лошо, предизвестиха специалисти.

Огромното мрачно леке, наречено AR3354, се появило на слънчевата повърхнина на 27 юни и в границите на 48 часа се разраснало толкоз, че покрило към 3,5 милиарда квадратни километра - повърхност 10 пъти по-голяма от тази на Земята . Учените, които се занимават с галактическото време били разтревожени от бързата поява на колосалното слънчево леке и се страхували, че то може да отприщи нездравословни слънчеви стихии, съгласно Spaceweather.com.

The Sun emits an intense X-class solar flare, triggering radio blackouts on Earth
— Billy Carson II (@4biddnKnowledge)
След като повишено до цялостния си размер, слънчевото леке основало изригване от клас М на 29 юни, само че по-късно останало умерено до 2 юли, когато изригването било от клас X и ориентирано непосредствено към нашата планета . (Класовете на слънчевите изригвания включват A, B, C, M и X, като всеки е най-малко 10 пъти по-мощен от предходния.)

Радиацията от гигантското изригване от клас X се насочила към магнитното поле на Земята и йонизирала газовете в горната част на атмосферата, трансформирайки молекулите в плътна плазма . В резултат на това радиосигналите се разпръснали, причинявайки радиозатъмнения в западната част на Съединени американски щати и елементи от източния Тихи океан, съгласно Националната администрация за океаните и атмосферата (NOAA).

Прекъсването продължи към 30 минути, само че нещата можели да станат доста по-лоши. Изследователите в началото подозирали, че изригването може да е провокирало изхвърляне на коронална маса (CME) - облак от бързо движеща се магнетизирана плазма. Ако CME от изригване с подобен размер удари Земята, това евентуално ще аргументи огромни разстройства в магнитното поле на планетата, по-известни като геомагнитни стихии . Това би довело до още по-голямо радиозатъмнение, което би засегнало половината планета. Освен това сходно събитие би могло да провокира евентуална щета на спътниците, обикалящи към Земята, и влияние върху енергийната инфраструктура на повърхността на планетата. Но за благополучие това не се случи.

Yesterday's X1 solar flare from sunspot region 3354 which peaked at 23:14 UTC is already the 18th X-class solar flare of Solar Cycle 25. While strong and a long duration event, the solar flare was not eruptive and surprisingly did not launch a coronal mass ejection into space.
— SpaceWeatherLive (@_SpaceWeather_)
A3354 не е намаляло по мярка и към момента има възможност да аргументи изригвания от клас M и X през идващите дни , което евентуално може да изстреля CME към Земята.

Слънчевите петна стават по-големи и по-чести, когато слънцето доближи своя безоблачен най-много – най-активният си миг от своя почти 11-годишен цикъл . По време на слънчевия най-много броят и интензивността на слънчевите изригвания също се усилват.

Настоящият безоблачен цикъл публично е почнал през декември 2019 година и учените планували, че ще доближи своя връх през 2025 година Въпреки това има догатки, че идващият безоблачен най-много евентуално ще настъпи по-рано и ще има по-силен пик от в началото упования. Това последно слънчево изригване е още един знак, че слънчевият най-много наближава бързо.

Изригването от клас X, което удари Земята, е деветото за тази година – колкото бил общият брой за 2021 и 2022 година взети дружно. През февруари изригване от клас X избухна с плазмена ударна вълна, известна като „ слънчево цунами “, и удари планетата ни, което също провокира спирания на радио сигналите.

Giant sunspot grew 10 times wider than Earth in just 48 hours, then spat X-class flare right at us
— Live Science (@LiveScience)
Горната част на атмосферата на Земята също се трансформира, защото непрестанно е облъчвана от слънчевата радиация . Термосферата, предпоследният атмосферен пласт на Земята, сега се затопля по-бързо, в сравнение с през последните 20 години, откакто била „ бомбардирана “ от геомагнитни стихии и феномени като полярни сияния, airglow и STEVE .

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР