Огромният пожар в Австралия, който бушува от над 10 седмици,

...
Огромният пожар в Австралия, който бушува от над 10 седмици,
Коментари Харесай

Най-сетне добра новина от Австралия ВИДЕО

Огромният пожар в Австралия, който бушува от над 10 седмици, е овладян, оповестиха през днешния ден пожарникари от щата Нов Южен Уелс, представени от ДПА. Пожарът в планината Госпърс, провокиран от мълния, опустоши повече от половин милион хектара северозападно от Сидни.

Пожарникар почина през днешния ден в югоизточния щат Виктория, с което броят на изгубилите живота си от септември до в този момент доближи 27 души.
Огнеборецът, който има над 40 години опит, почина по време на акция за потушаване на пожар в региона Омео, заяви пред публицисти неговият шеф Крис Хардман.

По-хладното време през почивните дни донесе известно облекчение в доста региони, наранени от пожарите.

Но гибелта на пожарникаря в щата Виктория накара управляващите да предупредят, че животът на доста хора и домовете им не престават да са застрашени.
Пожарите в Австралия доведоха до дебата къде е истината сред подправените вести с информация за вредите и действителните провали от огъня.

Кадри на починали кенгура и на хора, поящи коали от бутилки с минерална вода от няколко седмици обикалят онлайн пространството. Твърди се, че нещастието е несъизмерима, а нанесените вреди - пагубни.

Успоредно с всичко това в обществените мрежи се появиха и някои по-различни отзиви.
Като това на Явор Константинов - български и австралийски жител, IT експерт, който от 19 години живее в Мелбърн.
Според него разказите за протичащото се са мощно пресилени.

"Територията, която е изгоряла до момента е 50 хиляди квадратни километра. Или почти половината от територията на България. Но съразмерно за територията на Австралия, която е към 7 милиона и 600 хиляди квадратни километра, е към 1%. Виждаме пресилени картинки, виждаме и маймуни, които горят, а в Австралия няма маймуни. Имаше фотоси с тигри, които горят. Очевидно в Австралия няма тигри. Днес с публично мнение излезе Австралийската академия на науките и те самите обявиха, че има доста дезинформация в интернет ", сподели Явор пред NOVA.

Без да омаловажава казуса, той изяснява, че нормално през летния интервал в Австралия - сред месеците декември и март - се гледа като на сезона на пожарите.

Напълно подправена била и 3D визуализацията на континента, потопен в пламъци.

Please Pray For Australia

#PrayForAustralia pic.twitter.com/Q9QPwOYifO
— Dr. Amarendra Bhushan Dhiraj (@ceoworld) January 10, 2020 В пост оповестен във Фейсбук обаче дама неподписала се с името си, отива по-далеч.

Според изказванията й 85% от пожарите са породени не от горещото време, а от тенденциозен палеж. Озадачава се по какъв начин тъкмо е бил изчислен броят на потърпевшите животни и се възмущава на фотосите на хора, потърсили избавление във водата.

"Кадрите на деца с маски и хора, извозвани с камиони на фона на аленочервен плаж са в действителност туристи и къмпингуващи, които дни наред пренебрегваха предизвестията, че би трябвало да изоставен региона ", написа тя.

"Категорично не е правилно. Много бързо едни такива изказвания могат да се трансфорат от нещо персонално в вест. Страшно доста хора споделиха въпросния пост със заглавието "Истината за Австралия ". За мен това остава едно извънредно непопулярно и различно персонално мнение. Радвам се, че има хора, които подхождат с комизъм и са добре, само че откровено се надявам, че в България не са останали с усещане, че това нещо е по този начин наречената истина ", сподели българката, живееща в Австралия Полина Хаджимитова.

Полина работи като проектант и живее в Мелбърн от 3 години. Казва, че даже най-близкият пожар да е локализиран на повече от 200 километра от града, в продължение на няколко дни дишали свръх нечист въздух.

Темата разяснява и климатологът Генади Кондарев.

"Фалшивите вести не оказват помощ на обстановката. От пожарите в Амазония, Калифорния и Сибир – този в Австралия е най-големият. До момента опустошената е повърхност над 65 000 кв. м. Въздухът в действителност е нечист и са опожарени над 2000 домове ", разясни Кондарев.
По думите му ръководещите в действителност са подценили обстановката.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР