Огромният недостиг е предпоставка и за безпощадна спекула. Политиците говорят

...
Огромният недостиг е предпоставка и за безпощадна спекула. Политиците говорят
Коментари Харесай

Спекула! Недостиг вдига цените на дезинфектантите до космически нива

Огромният дефицит е причина и за безпощадна далавера. Политиците приказват за тавани на цените. Забранява се експорт. Прокуратурата и Министерство на вътрешните работи предизвестяват за арести на фармацевти.
В същото време тези, които имат потенциал да произведат милиони литри, стоят на „ ръчна спирачка “.
Парадоксът е, че в България има задоволително производители на аграрни алкохол. Петте български компании имат общ потенциал да създават към 360 тона чист алкохол (над 95 об. % алк.) на денонощие.

За седмица тези 5 завода могат да произведат над 2000 тона (над 2 000 000 литра) алкохол, задоволителен за производството на близо 3 000 000 литра дезинфектанти, които да покрият потребностите на пазара от сходни артикули за идващите 2-3 месеца напред.

Законите в България и Европа обаче не разрешават на спиртоварните да бутилират и да продукта си непосредствено като дезинфектант. Те са данъчни хранилища и законът им разрешава да търгуват със спирта единствено наливно или като артикул за консумация, след заплатен данък и залепен бандерол.

Така те са принудени да продават своята продукция на медиатори, които имат регистрация като производители на витално значимите артикули. Самата регистрация съгласно комплицираните национални и европейски процедури лишава към година.

Посредниците товарят цените с надценки без да имат даже нужния индустриален потенциал, с цел да задоволят потребностите на пазара.

До оповестяването на изключителното състояние в България във връзка на пандемията от COVID-19, всички те са купували от българските спиртоварни към 10 000 литра алкохол на месец. След рецесията поръчките им са набъбнали на 1 000 000 литра на месец.

Разликата сред наличния и нужния потенциал за произвеждане на дезинфектанти за ръце е явна (тя е стократна).

Време е страната да се усети, а администрацията да се разсъни от зимния си сън и вместо да не разрешава износа на нещо, което можем да произвеждаме за 10 Българии, да отпуши опцията на предприятията, които имат материалната опция (производствени мощности) и човешки капацитет (инженери и технолози) да създават дезинфектанти за народонаселението.

Това да се случва отново под контрола на здравните и санитарни служби. Така се прави в цяла Европа.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР