Огромният хотелски комплекс Сънсет Ризорт в Поморие, известен в града

...
Огромният хотелски комплекс Сънсет Ризорт в Поморие, известен в града
Коментари Харесай

Стотици работници са освободени след затварянето на хотелски комплекс "Сънсет Ризорт" в Поморие

Огромният хотелски комплекс " Сънсет Ризорт " в Поморие, прочут в града като " Холандското населено място ", няма да работи през идващия летен сезон, разгласи на среща с представители на туристическия отрасъл кметът на общината Иван Алексиев. " Това ще бъде съществено предизвикателство през летния сезона на 2023 година. Холандското населено място банкрутира! 3 000 кревати са заключени, няма да работи ", съобщи Алексиев. По думите му, това ще има изключително отрицателен резултат върху развиването на туризма в Поморие и най-много върху кв. " Св. Георги ".  
" 450 – 500 души към този момент са освободени доколкото ми е известно. Това е разследване на несъответстващата държавна политика в региона на туризма. Как това министерство на туризма не можа да направи един закон, който да обособи частите в хотелите, които се продават. В момента виждаме кавги – не могат да се схвана за тока, не могат да се схванат за водата, за общите елементи ", сподели още Иван Алексиев. 
 
Пред хотелиерите той разгласи още, че са водени са диалози с министъра на туризма за компенсациите, които те ще получат за настанените в базите им украински жители, получили филантропичен статут у нас. " Средства ще има ", успокои кметът. 
 
От своя страна хотелиери сложиха въпроса за удължаването на сезона. Според едно от предложенията, общината би трябвало да намерения за културния си календар, който да обхване повече събития през септември. Някои от хотелиерите поддържаха мнението, че рекламата на града би трябвало да бъде по-тясно таргетирана, като се акцентира на пазари като Полша и Чехия. 
 
През миналия летен сезон в община Поморие са посрещнати повече български туристи - 51 064, излиза наяве от направения от администрацията разбор на летните месеци. Голяма част от нашите сънародници обаче, регистрираха хотелиерите, са били в града за по този начин наречените дълги уикенди – или петък събота и неделя, без да генерират съществени доходи за локалната стопанска система.
 
Изненадващо в Поморие регистрират спад в броя на туристите през най-отпускарския месец август. За сметка на това през юни растежът е със 106 на 100, по отношение на данните за предходната година. Най-много са били задграничните посетители от Румъния, следвани от тези от Германия, като при вторите се регистрира растеж, по отношение на данните за предходния туристически сезон. 
 
" Изграждането на първокласен туристически артикул, към който се стреми община Поморие, изисква осведомено присъединяване и консенсус от всички заинтригувани страни. По този метод браншът би могъл да предвижда и ръководи туристическите трендове. Въпреки извънредно отрицателния резултат върху международния туристически пазар, рецесията отвори нови благоприятни условия за бранша.
 
Ускорените темпове на цифровизация, откриването на нови пазари, както и открояването на характерни пазарни ниши съставляват една минимална част от опциите, от които бизнесът в община Поморие би трябвало да се възползва през 2023 година ", се показва в направения от общината разбор на летен туристически сезон 2022 година. 
 
Съгласно данни от Политическа партия " ЕСТИ " през интервала 01.06.2022 – 30.09.2022 година на територията на община Поморие са пренощували 100 959 туристи от 106 националности. За съпоставяне през интервала 01.06.2021 година – 30.09.2021 г пренощувалите посетители са 103 943 туристи от 98 националности. През 2022 година пренощувалите туристи са намалели с 2,87 на 100 по отношение на 2021 година Тази година община Поморие е генерирала доходи от туристически налози в размер на 478 466 лв., по отношение на 418 294 лв. за миналата година. 
 
Днес Иван Алексиев заяви, че към този момент е определен реализатор на дейностите по подмяната на централния довеждащо тръбопровод на Поморие, както и на двата резервоара за питейни потребности.  " В момента тече периода за обжалване. След Нова година може да стартира да се работи, което ще реши проблемите ни с водоподаването и честите повреди през летния сезон. Този тръбопровод е очакван с втори, авариен подобен. От ЕВН пък ни оповестиха, че е завършил разногласието за подстанция Поморие, което значи, че скоро ще имаме лична подстанция. След Нова година ще се задвижи процедурата за терени, създаване и други. 2 години е заложеният период за осъществяване ", сподели още кметът на морския град. 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР