Огромният брой недействителни бюлетини, младите хора не вярват на политиците

...
Огромният брой недействителни бюлетини, младите хора не вярват на политиците
Коментари Харесай

12% е купеният вот на последните местни избори

Огромният брой недействителни бюлетини, младежите не имат вяра на политиците и непрозрачността на финансиране на партиите. Това са трите огромни казуса, които Асоциация "Прозрачност без граници " откроява в края на годината, в която българите отидоха два пъти до урните - напролет на изборите за Европарламент и през есента за избор на локална власт.
Калин Славов, изпълнителен шеф на асоциацията, показа изследването тематика "Почтеност в изборния развой и доверие на младежите в политиката ".
След тези заключения следват и рекомендации - би трябвало да се извърши експертна оценка от страна ЦИК на недействителните бюлетини и да се подхващат ограничения 15-20% от гласовете на българските жители да не изчезват.
"Настояваме ЦИК да вземе нужното решение, което е нейно законово обвързване - да направи разбор и да показа отчет и законодателни промени във връзка с действителните бюлетини ", поучава специалистът.
По думите му и на последните избори е видно, че СИК още веднъж се оказва слабото звено.
Тези обстоятелства сочат и резултатите от извършеното от "Прозрачност без граници " проучване: 46% от интервюираните извеждат като главен проблем неучастието в изборите, 34% - купения избор.
"Това значи, че има голяма част от българите, които не имат вяра, че изборите вземат решение живота им и това е разследване от метода на осъществяване на изборите. Този разбор би трябвало да се направи в този момент, а не в навечерието на идващите избори ", сподели Калин Славов.
Втори значим акцент са направените промени във финансирането на политическите партии и фрапантното прекъсване на дотациите. От тях е последвало, че партиите без гаранции за самостоятелност остават в ръцете на свободния пазар, а това е "размяна на власт против пари ".
И на трето място - за младежите "политика " е мръсна дума. Според младите политиците не работят за публичното богатство - това считат 55% от интервюираните, 32% свързват политиката с корупция, а тези числа изясняват и за какво младите напущат страната.
На повече детайлности се спря Ваня Нушева от асоциацията. Според нея резултатите от наблюдението в деня на изборите, които са показани в отчет, показват два обстоятелството, върху които би трябвало да се работи.
Оказва се, че доста дребен брой гласоподаватели са в положение да подменят и трансформират волята на болшинството непрекъснати поданици в обещано обитаемо място. Изследване в 265 общини демонстрира, че измененията в Закона за гражданската регистрация по отношение на сегашния и непрекъснатия адрес не работят добре, там към момента има нерешени проблеми.
Наблюдението по места демонстрира, че се разрешава трети лица да записват гласоподаватели (например изборите в Кресна) и жители могат да бъдат пререгистрирани от едно в друго място, без да са осведомени.
От "Прозрачност без граници " упорстват ЦИК да направи изборен указател.
Проучването демонстрира, че в регистъра, поддържан от Сметната палата, на локалните избори има над 6000 регистрирани участници и 66 партии, броят на записаните дарения е 1884, а юридически лица са получавали дарения от 400 и 100 000 лева
Изследването на асоциацията има наблюдения и в границите на изборния ден. От тях следва главният извод, че има доста мощно въздействие върху купения и следения избор - с акцент върху следения.
Отразено е също, че има утежняване качеството на работата на секционните комисии - във връзка с боравене с бюлетините и протоколите, а организационните нарушавания са над 2/3.
Големият проблем, който се е откроил по време на локалните избор, е високият дял на недействителните бюлетини - Видин, Монтана, Разград, Силистра, Габрово, Велико Търново, Ловеч - покрай 20% от бюлетините за общински съветници са били недействителни. Има и места, където стигат 30% недействителните бюлетини - Правец, Бобошево, Монтана - 22%, Чирпан, Котел, Раковски, Септември. "Това са стойности, които няма по какъв начин да не провокират паника. Настояваме за разбор на резултатите. Трябва да се отварят чувалите и да се направи разбор на какво се дължат толкоз доста недействителни резултатите и това не е за оборване на резултатите, а да се подхващат ограничения за в бъдеще ", изясни Ваня Нушева.
По думите й и на останалите специалисти е нужна коренна смяна в метода на администриране на изборния развой - избирането, образованието и боравенето с изборните бумаги, да се спре с практиката да се разнасят бюлетини, да се вкара машинно гласоподаване, оптични скенери за броене.
Извод също е, че е имало огромно пазаруване на гласове - от ден на ден жителите гласоподават под напън на водачи на локални общности, работодатели и представители на локалната администрация.
2% от интервюираните са признали, че са дали своят вот против възнаграждение, 3.5%, че са дали своят вот под напън - от работодатели или партии, а 7% не са дали отговор, което специалистите поставят в % с пазаруването на гласове.
Така се оказва, че на последните избори 12% от интервюираните в изследването на "Прозрачност без граници " са купени гласове. Данните са от социологическо проучване на "Алфа Рисърч ", поръчано от Прозрачност без граници ".
Проблем за хората пък са били отрицателна предизборна акция с нападки - 28%, пазаруването на гласове - 34% и неналичието на полемики по проблемите на обитаемото място - 16%.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР