Огромния пазар на имоти в Китай често е оприличаван като

...
Огромния пазар на имоти в Китай често е оприличаван като
Коментари Харесай

Тази китайска платформа за имоти струва $20 милиарда, а все още не е на печалба

Огромния пазар на парцели в Китай постоянно е оприличаван като тъмен, а подправените разгласи и измамите са всекидневие. Една компания обаче има за цел тъкмо да изсветли този заможен мрак. Китайската KE Holdings на Зуо Хуй употребява национална верига от офиси за физически недвижими парцели, която съществува от съвсем две десетилетия, в комбиниране с двугодишна цифрова платформа, която оказва помощ на купувачите и продавачите с логаритми с изкуствен интелект, написа Bloomberg.

Изграждането и ръководството на платформата, известна като Beike, е скъпо - компанията като цяло е похарчила 1,6 милиарда юана, или 241 милиона $, за проучвания и разработки през предходната година и още 8,4 милиарда юана за общи и административни разноски. А занапред се чака компанията да осъществя облага. За Зуо това несъмнено си заслужава.

Според него най-трудната част в построяването на бизнеса му е, че стартирането на " вярното " начинание постоянно идва с краткосрочни стопански жертви. " Първоначалните провокации проправят пътя към дълготраен триумф ", споделя Зуо.

И до момента наподобява, че това се получава. От 2018 година продажбите на KE са нарастнали с 80% до 46 милиарда юана през 2019-а, като компанията се трансформира в най-голямата платформа за жилищни покупко-продажби и услуги в Китай - не дребен героизъм за пазар, чиито брокерски услуги за недвижими парцели се предвижда да доближат стойност до 1,6 трилиона $ до 2024 година.
 Балон за $52 трлн.: Старото главоболие на Китай се завръща още по-силно
Балон за $52 трлн.: Старото главоболие на Китай се завръща още по-силно

Никой не знае по какъв начин Пекин може да позволи казуса с жилищата без да дестабилизира стопанската система

Покровители на компанията са някои от най-известните компании в Азия - SoftBank, Hillhouse Capital Group и Tencent Holdings. Това докара положението на Зуо до 20,5 милиарда $, което го прави един от 100-те най-богати хора в показателя на милиардерите Bloomberg.

" Правенето на бизнес с недвижими парцели лишава доста време, старания и ноу-хау. За разлика от промишленостите с потребителски технологии, където можете да субсидирате продукта, до момента в който не доминирате на пазара, недвижимите парцели разчитат на действителни знания за това по какъв начин работят сътрудниците и купувачите. Това е мястото, където KE построява собствен личен трап или преграда за влизане, което мъчно биха провокирали други софтуерни компании ", разяснява Фън Линян, старши анализатор в EqualOcean.

Успехът на KE обаче идва в сложен миг, откакто китайското държавно управление се концентрира върху две области, избрани като централни за растежа на стопанската система. Тази седмица Пекин показа регламенти за премахване на монополистични практики в интернет промишлеността. Това докара до спад на акциите на KE с 8% през последните три дни.

Другата опасност е конкуренцията. E-House (China) Enterprise, която е записана в Хонг Конг, съобщи през август, че ще усили съдействието си с Alibaba Group, което може да ускори съперничеството сред KE и един от най-мощните софтуерни колоси в Китай. И това е единствено една от многото сходни платформи със сравними бизнес модели, които елементарно се виждат в хоризонта.
 Китай нанесе регулаторен удар по софтуерните си колоси. Акциите им потънаха
Китай нанесе регулаторен удар по софтуерните си колоси. Акциите им потънаха

Досега Пекин си затваряше очите за бизнес практиките им в името на растежа, само че тази епоха завърши

Но Зуо играе дългата игра, както пишат създателите на организацията. Тръгвайки от провинция Шанси, той приключва бакалавърска степен в Химическия софтуерен университет в Пекин през 1992 година, преди да се захване с продажби и да сътвори осигурителен бизнес, където прави първото си положение.

След това Зуо основава Beijing Lianjia Real Estate Brokerage през 2001 година, когато китайският пазар на парцели е към момента относително млад. През 2011 година предприемачът започва и Ziroom, с цел да предлага дълготрайни наеми на жилища. През 2018 година Зуо основава KE и започва Beike - онлайн платформата, която в този момент претендира за славата на компанията.

Beike употребява изкуствен интелект и огромни бази данни, с цел да усъвършенства услугата си и да даде пазарна информация. Към юни компанията се похвали с 226 милиона домове на своята платформа и 39 милиона дейни консуматори месечно. Платформата притегля и други, като разрешава на декоратори, реновисти и финансови институции да се свързват с купувачите, създавайки екосистема от парцели и свързани с тях оферти и услуги.

Tencent за първи път влага в KE през 2018 година и в този момент държи 12% от компанията, или дял на стойност 9,5 милиарда $. Компаниите имат и партньорство, което дава на KE достъп до рекламните запаси и облачните услуги на Tencent. SoftBank има 9,3% от компанията за недвижими парцели, до момента в който Hillhouse има дял от 5,2%.
 Икономическото възобновяване на Китай дава смесени сигнали
Икономическото възобновяване на Китай дава смесени сигнали

По-предпазлив дребен бизнес, спад на пазара на парцели, само че повече продажви на коли

Очаква се китайският пазар на недвижими парцели да продължи да нараства " доста ", даже и с по-стабилни темпове, а платформата на Beike е в добра позиция да се възползва от това, разяснява Маги Ху - помощник в бизнес учебното заведение на Китайския университет в Хонг Конг.

" Бързата облага в цената на акциите демонстрира, че вложителите са уверени в вероятностите на компанията. Една значима причина е, че те имат вяра в нейната бизнес тактика и че услугите на организациите за недвижими парцели, предлагани от платформата, ще генерират обилни доходи в бъдеще ", добави тя.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР