Огромни са щетите на земеделските стопани в община Левски -

...
Огромни са щетите на земеделските стопани в община Левски -
Коментари Харесай

В община Левски земеделската продукция е унищожена 100 % от градушката вчера в пет селища

Огромни са вредите на земеделските стопани в община Левски - земеделската продукция е унищожена в пет селища 100 % от стихията през вчерашния ден. Това съобщи кметът на Левски Любка Александрова.

Бурята и градушката са засегнали мощно в селата Асеновци, Малчика, Аспарухово, Козар Белене и град Левски хиляди декари земеделска земя. Заедно с градушката, бурята през вчерашния ден е изкоренила и изпочупила много дървета в Асеновци и е наводнила основната улица в село Малчика.

От през днешния ден се събират заявките за оценка на вредите, с цел да сме наясно за действителните загуби, които ще претърпят нашите аграрни производители, сподели Александрова.

По думите й изумени са и градините на хората в обитаемоте места. При следващото естествено злополучие няма мощно повредени къщи, цигли, настилки, само че вредите, които са нанесени на стопанската система, доста дълго време ще би трябвало да бъдат преодолявани, разяснява кметът на Левски.

Огледите на вредите не стопират. Днес завършват комисиите в село Българене, където имаше градушка преди седмица; също през днешния ден стартират да се подават молби от жители, които желаят да им бъдат оценени вредите в изумените от новата градушка обитаеми места.

Кметът на Левски е разговаряла с управлението на регионалната дирекция по земеделие. От на следващия ден ще има комисии, които ще прави оценка и вредите в землищата. Според Александрова след ден-два ще има по-ясна визия за действителния размер на загубите.
В момента се разчистват улици, там където има наноси от тиня и паднали дървета.

На процедура за трета поредна година община Левски и общините Летница, Свищов и Пордим са съществено наранени от градушки. За този район би трябвало съществено да се намерения, а освен да се разчита на застрахователи и на това до каква степен може страната да оказва помощ, разяснява Александрова. Според нея страната би трябвало да се включи с създаване на политики за региона. Тя е уверена, че е видно, че би трябвало да се построят площадки за разтрошаване на градоносни облаци.

В противоположен случай се притеснявам, че от следващата година застрахователите няма да желаят да застраховат нашите площи, и нашите обитаеми места ще го вършат при непостижимо високи застрахователи награди, което ще затрудни хората в допълнение, предвижда кметът на Левски. Единственият по-сериозно развъртян занаят в нашите общини е земеделието, уточни тя. Така че, в случай че няма сериозна държавна политика районът да бъде предпазен, мисля, че още повече ще се обезлюди, счита Александрова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР