Огромни мирни протести срещу расизма и полицейското насилие се състояха

...
Огромни мирни протести срещу расизма и полицейското насилие се състояха
Коментари Харесай

Мирни антирасистки протести заляха света

Огромни мирни митинги против расизма и полицейското принуждение се състояха в Съединени американски щати и по целия свят, съобщи Би Би Си. Десетки хиляди излязоха по улиците във Вашингтон, Ню Йорк, Чикаго и други огромни американски градове. Големи антирасистки демонстрации имаше и в Европа и Австралия. Мащабните митинги са предизвикани от гибелта на афроамериканеца Джордж Флойд, погубен по време на полицейски арест в Минеаполис. Тежкият случай провокира протести в Съединени американски щати предходната седмица. 

Във Вашингтон стачкуващите спокойно се събраха край Капитолия, мемориала на Линкълн и пред парка " Лафайет " наоколо до Белия дом. Кметът на града Мюриел Боуър приметства стачкуващите и разгласи, че изпращат ясно обръщение към президента Доналд Тръмп.  Протестът във Вашингтон е определян като най-мащабният до момента. Силите за сигурност блокираха достъпа до Белия дом, само че наличието им не се усещаше, както по-рано през седмицата, когато използваха сълзотворен газ и направиха десетки арести. 

В Ню Йорк тълпи от хора се събраха на Бруклинския мост, а в Сан Франциско стачкуващите за малко затвориха моста " Голдън гейт ". В Чикаго към 30 000 демонстарнти извършиха парка " Юнион ", а в Лос Анджелис митингът беше край Холивуд. В Сиатъл здравни служащи, множеството от работно облекло, се събраха пред постройката на кметството. Демонстрации имаше в Атланта и Филаделфия, където тълпите крещяха " Трябва ни правдивост, би трябвало ни обич ". Навсякъде бяха издигнати плакати с надписи " Животът на чернокожите има значение ". 

Големи антирасистки демонстрации имаше в Европа, както и в Австралия. Във Англия площадът пред английския парламент се извърши с хора през вчерашния ден вечерта, макар апелите на управляващите да се заобикалят всеобщи събирания като част от ограниченията в битката с разпространяването на ковид. Мащабни митинги имаше във Франция, Германия и Испания. В Австралия протестиращи против расизма се събраха в Сидни, Мелбърн и Бризбейн. 

В Северна Каролина, където е роден убития по време на арест в Минеаполис Джордж Флойд, се състоя мемориална работа в негова памет. Семейството му  призова за завършек на полицейското насилие и расизма. Погребението на Флойд ще се състои във вторник в Хюстън.

Междувременно стана ясно, че един от тримата към този момент някогашни служители на реда, упрекнати в съучастничество в убийството на афроамериканеца Джордж Флойд в Минеаполис в Съединени американски щати, има редица престъпни закононарушения в досието си, както и санкци за голям брой нарушавания на разпоредбите за придвижване на пътя,  писа в. " Дейли мейл ". Само за 2020 година Лойд има десетки нарушавания на придвижването по пътя, измежду които са превишена скорост, възпрепятстване на придвижването, погрешно паркиране. Преди да стартира работа като служител на реда, 37-годишният служител на реда Томас Лейн е работил в областта на услугите и постоянно си е разрешавал да погазва законите. През 2017 година мъжът стартира работа като асистент в отдел за превъзпитаване на малолетни и малолетни лица посредством пробация, а от м.г. работи в полицията в Минеаполис.

Още на 18-годишна възраст Лейн е бил съден за възпрепятстване на правосъден развой, увреждане на имущество, нелегално събиране и неправилно държание. Той е бил наказан по две от обвинявания. Шест години по-късно получава нова присъда след конфликти с полицията по време на парти.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР