Огромни критики търпи премиерът Кирил Петков за твърденията му, че

...
Огромни критики търпи премиерът Кирил Петков за твърденията му, че
Коментари Харесай

Мрежата разобличи лъжата на Киро, че ще внасяме по-евтин газ от Америка

Огромни рецензии търпи министър председателят Кирил Петков за изказванията му, че България ще получава от Съединени американски щати, на цени по-ниски от тези на Газпром. Припомняме, че съгласно информацията от Министерски съвет за това са се разбрали Петков и вицепрезидентът на Щатите Камала Харис по време на срещата им във Вашингтон.

Експерти обаче са изрично, че сходни изказвания граничат с и не е допустимо цените на втечнения газ от да са по-ниски от тези на " Газпром ".
свързани новини10099преди 6 часа
Такъв разбор прави и специалистът по околна среда и ръководство на естествените запаси Боян Рашев. Ето какво споделя той в профила си във Facebook:

Гледам, че тази " вест " е доста вървежна във Фейса, тъй че се усещам задължен да внеса малко изясненост...

Т. нар. " цени на Газпром " се дефинират по формула, която е залегнала в контракта ни с тях. Доклкото знам там 70% тежест има цената на хъба в Холандия, а 30% в обвързвана с настоящата цена на нефта (поправете ме, в случай че бъркам!).

Благодарение на последните 30% през последната година България получава от Газпром природен газ на спрямо доста страни в Европа, които напълно зависят от пазара на холандския хъб. Последният пък е най-силно подвластен от добива на страните в близост и световните цени на втечнения природен газ.

Ако някой си мисли, че частна американска компания ще изнася полутечен природен газ за България, Гърция, Турция или която и да е страна в Европа на цена, която е по-ниска от котировките на хъба в Холандия, то този човек има потребност от незабавна лекарска помощ...

Ако някой си мисли, че механически е допустимо природен газ да се добива, придвижва, втечнява, транспортира по море, газифицира и вкарва в мрежата на страна без лична апаратура за регазификация на по-ниска себестойност (и надлежно цена) в сравнение с газ, който идва по тръба от много по-малко разстояние, то този човек има потребност от незабавна лекарска помощ...

Колкото и да не ни харесват, това са пазарните действителности. Определят се от физиката и стопанската система.

Политиката е изцяло друга тематика. И аз не желая да подвластен от Русия, само че не виждам за какво би трябвало да се ръсят откровени неистини, с цел да оправдаем политическото решение да НЕ от Газпром. Фактът, че Русия води война в прилежаща страна за мен е задоволителен.

Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР