Огромната разлика от 450 лева на мегават час за цената

...
Огромната разлика от 450 лева на мегават час за цената
Коментари Харесай

Васил Велев за цените на тока: С мораториум или решение на парламента не става

Огромната разлика от 450 лв. на мегават час за цената на тока не отпътува нанякъде, а се складира в АЕЦ " Козлодуй ", НЕК и тук-там, откъдето елементарно може да бъде взета и върната на хората. Това съобщи ръководителят на АИКБ Васил Велев пред Българска национална телевизия.

Той желае предсказуемост и отсега нататък, другояче шефовете на предприятия не могат да оперират - на какви равнища, пита Велев, съгласно който би трябвало да има предсказуемост, тъй като светът към нас има в пъти по-добри цени.

Според него би трябвало да се работи, до момента в който има рискови цени. " Госпожа Нинова добре схваща каква е обстановката в промишлеността. България е една добре развита индустриална страна, но с мораториум или с решение на Народното събрание не става ", безапелационен бе Велев.

Той уточни, че не може да има таван на обезщетенията, а те би трябвало да са функционалността на цената. Бюджетът е на остатък в края на годината и има към 5 милиарда лв., които за няколко дни могат да се изхарчат. Ние сега имаме златен късмет не да редуцираме, а да назначаваме хора. Това, което пречи, е рисковите цени на електрическата енергия, уточни Велев.

Енергийният министър през днешния ден се чака да излезе с съответна информация за решенията, които се плануват.

Вчера вицепремиерът Корнелия Нинова даде обещание, че мораториумът, натрапен от Народното събрание, ще бъде комбиниран със съответни ограничения за подкрепяне на бизнеса, въпреки заявката на служебния министър председател Сефан Янев, че пари за обезщетения на бизнеса за декември няма. Новият министър председател Кирил Петков също заяви в неделя, че обезщетения ще има, само че те ще бъдат образувани по нова методика.

В края на ноември кабинетът одобри мярка, по силата на която бизнесът получава помощ от 110 лв. на мегаватчас. Въпросната скица обаче бе годна единствено за месеците октомври и ноември, а самият бизнес изиска за декември месец обезщетения от 190 лева.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР