Огромната лунна ракета от следващо поколение на НАСА излетя успешно

...
Огромната лунна ракета от следващо поколение на НАСА излетя успешно
Коментари Харесай

НАСА изтреля успешно кораб към Луната

Огромната лунна ракета от последващо потомство на НАСА излетя сполучливо от галактическия център „ Кенеди “ в Кейп Канаверал, Флорида, рано тази заран, оповестява Reuters. Това е дебютният полет на високата 32 етажа ракета Space Launch System (SLS), която ще изпрати капсулата Orion на триседмично тестово пътешестване към Луната и назад без астронавти на борда.

С днешното изстрелване Американската галактическа организация дава началото на програмата Артемида, която има за цел да изпрати хора на естествения земен сателит – 50 години след последната американска задача на Аполо.

Успешното политане се случи едвам от третия опит, след 10 седмици, белязани от многочислени механически неизправности, няколко урагана и две „ екскурзии “, преместили галактическия транспортен съд от хангара му до стартовата площадка.

Наречена Артемида I, задачата бележи първия полет на ракетата SLS и капсулата Orion дружно, издигнати надлежно от Boeing Co и Lockheed Martin Corp, по контракт с НАСА.

Мисията също по този начин алармира за огромна смяна в посоката на програмата на НАСА за човешки галактически полет след Аполо “ Десетилетия наред фокусът на Агенцията беше върху ниската околоземна орбита с галактически совалки и Международната галактическа станция, написа Reuters.

Наречена на древногръцката богиня на лова, и сестра близначка на Аполон, Артемида цели да върне индивида на повърхността на Луната още през 2025 година

Дванадесет астронавти са ходили на Луната в границите на шест задачи Аполо – от 1969 до 1972 година – единствените галактически полети, които до момента са водили хора на лунната повърхнина. Но Аполо, роден от американо-съветската галактическа конкуренция от ерата на Студената война, беше по-малко насочен към науката, в сравнение с в този момент Артемида.

Програмата притегли търговски сътрудници като SpaceX на Илон Мъск и галактическите организации на Европа, Канада и Япония, с цел да се откри най-сетне дълготрайна лунна база, която да служи като трамплин към още по-амбициозните човешки пътувания до Марс.

Обратното преброяване на Артемида I доближи кулминационната точка си с четирите съществени мотора R-25 на ракетата и нейните два ракетни ускорителя с твърдо гориво, които понедоха галактическия транспортен съд към небето и осветиха нощното небе над централното атлантическо крайбрежие на Флорида.

Около 90 минути след изстрелването, горната степен на ракетата е проектирана да изведе Orion отвън орбитата на Земята по курс за 25-дневен полет, който ще го докара до 97 км над лунната повърхнина, преди да прелети 64 374 км оттатък Луната и назад на Земята.

Очаква се капсулата да падне на 11 декември.

Стрес тест за галактически полети

Извеждането на галактическия транспортен съд SLS-Orion от земята беше основно затруднение за амбициозната стратегия Артемида. Неговото първо пътешестване има за цел да тества транспортното средство посредством тестов полет, разширявайки границите на дизайна си, с цел да потвърди, че галактическият транспортен съд е подобаващ за ръководство от астронавти.

Ако задачата успее, екипажен полет на Артемида II към Луната и назад може да се случи още през 2024 година, последван в границите на още няколко години след първото лунно кацане на програмата с астронавти, една от които жена, с Артемида III.

Обявена за най-мощната и комплицирана ракета в света, SLS съставлява най-голямата нова система за отвесно изстрелване, основана от НАСА след Сатурн V от ерата на Аполо.

Въпреки че на борда няма хора, Orion транспортира симулиран екипаж от трима – един мъжки и двама женски манекени – оборудвани със датчици за премерване на равнищата на радиация и други напрежения, които астронавтите биха изпитали.

Основната цел е да се тества издръжливостта на топлинния щит на Orion по време на наново влизане, когато ще удари земната атмосфера с 39 429 км/час, или 32 пъти скоростта на звука, при завръщането си от лунната орбита.

Топлинният щит е планиран да устоя на триенето при повторното влизане, което се чака да увеличи температурите отвън капсулата до близо 2760 градуса по Целзий.

Космическият транспортен съд също е надъхан да изстреля потребен товар – 10 миниатюризирани научни спътника, наречени CubeSats, в това число един, предопределен да картографира изобилието от ледени отлагания на южния полюс на Луната, където Артемида се стреми вероятно да приземи астронавти.

Изпращането на астронавти до Марс, което е доста по-голямо предизвикателство от кацането на Луната, се чака да отнеме най-малко още десетилетие и половина.

Повече от десетилетие в разработка с години на закъснение и преразход на бюджета, галактическият транспортен съд SLS-Orion до момента е коствал на НАСА минимум 37 милиарда $, в това число планиране, създаване, тестване и наземни уреди. Службата на генералния контрольор на НАСА предвижда общите разноски на Артемида да доближат 93 милиарда $ до 2025 година

НАСА назовава програмата „ берекет за проучването на космоса, която е генерирала десетки хиляди работни места и милиарди долари в търговията “.



Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинПоследниНай-четениНаука 40 НАСА изтреля сполучливо транспортен съд към Луната Екология 436 Европейски Съюз разгласи още по-амбициозни климатични цели Компании 3377 Димитър Цоцорков и Зарина Генчева са Мистър и Мисис Икономика 2022 Компании 772 Мила Маречкова: Конкурсът „ Мистър и Мисис Икономика “ въодушевява Политика 8326 И Швеция блокира България за Шенген Индустрии 6128 Производителите на електрически автомобили горят пари с огромна скорост Накратко 5672 Вечерни вести: Швеция стопира България за Шенген; Летище Русе пред неуспех Любопитно 4712 Най-скъпият Мондиал в историята: Цените хвърчат, само че билети и места няма Всички новиниОще от НаукаВиж всичкиТехнологичен пробив: Компютърен чип трансферира целия интернет за 1 секундаПробив в Космоса: НАСА отклони метеорита DimorphosСтартира Европейска нощ на учените  Кои сме ние? Европейска нощ на учените се завръща с ново издание

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР