Огромна тиква, която до узряването си ще стигне поне 30

...
Огромна тиква, която до узряването си ще стигне поне 30
Коментари Харесай

Благоевградски бизнесмен отглежда реколта за чудо и приказ в двор от 50 декара на вилата си

Огромна тиква, която до узряването си ще стигне най-малко 30 кг, отгледа в двора на вилата си в с. Селище благоевградският предприемач и огромен притежател на парцели Валери Байрактарски, оповестява struma.bg

Близо до нея от едно коренче са се налели още 4 големи плода, които до месец ще ударят общо тегло най-малко 100 кила. „ Миналата година обрах първата годишна продукция, само че бяха единствено няколко тикви, освен това не изключително големи”, описа Байрактарски.

Тъй като не си пада изключително по яденето и в частност по тиквениците, Байрактара раздал всички плодове без един на другари. От последната тиква опитал едно варено парче, харесало му и незабавно наметкал в градината още няколко шепи семки. Въпреки че всеки ден върви до вилата си, едвам завчера Байрактарски осъзнал какви рекордьори се крият под листата в двора и го проумял чак когато поданици на Селище му се обадили от личната му вила да изкажат възхищението си от размера на тиквите и да го питат за тънкостите при развъждането им.

„ Оказа се, че съм станал локална земеделска звезда, щом хората от селото си създали особено екскурзия до бостана ми”, описа през смях Байрактарски. На всички любопитни той признал, че посадил тикви, тъй като желаят минимум грижи – никакво напръскване и само слънце и постоянно поливане.

Вилата му в Байрактарската махала на Селище пък предлага в обилие и двата фактора, защото преди 40 година той съумял да си направи чешма с каптаж от 40 метра и в този момент даже целият регион да потъне в безводие, нейният чучур не пресъхва. Всъщност – до тази година.

След като 4 десетилетия чешмата за минута не останала суха, това лято за пръв път почнала да тече с прекъсвания – 2-3 часа има вода, след това още толкоз няма. „ Това е поради неналичието на сняг, тъй като дъждът единствено се пързаля по повърхността на земята и половин час след прекъсването му всичко още веднъж е сухо”, изяснява си предприемачът, който неотдавна се сетил за пророчеството на вуйна Ванга, че ще пристигна време, когато човечеството ще затваря вода в буркани и тя ще стане по-скъпа от златото.

Освен тиквите, които са разпилени на островчета върху близо 50-декаровия имот на вилата, Байрактара е посадил още по малко червени и сини домати, царевица и чушки. Тази част от продукцията му това лято е съществено унищожена от буболечки и птици, само че пък десетината орехови дървета и няколкото ябълки са отрупани с плод и се чака сериозна годишна продукция.

Въпреки че има над 30 парцела в Югозападна България, предприемачът е безапелационен, че този в Селище му е обичаният, и за последната година станал предпочетен и от внуците му.

Сега най-големият – бъдещият шестокласник Валери, се е зарекъл незабавно щом се върне от морето, да юрне дядо си да създадат главен ремонт на вилата, която не е пипана от няколко десетилетия. Младежът към този момент се е договорил с дядото самичък да избере плочките и строителните материали от фамилните хранилища и самичък да проектира стаите вътре. Байрактарски-старши пък е хвърлил око на остарялата къща, в която в миналото живял дружно с родителите си – с камината в нея възнамерява да я трансформира в страхотна кръчма.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР