Огромна тайнствена кухина е открита в Хеопсовата пирамида от японски

...
Огромна тайнствена кухина е открита в Хеопсовата пирамида от японски
Коментари Харесай

Откриха огромна тайнствена кухина в Хеопсовата пирамида

Огромна тайнствена празнина е открита в Хеопсовата пирамида от японски физици благодарение на мюонно сканиране, описват самите учени в изданието Nature.
Хеопсовата пирамида е издигната преди към 4500 години и се явява най-голямата от египетските пирамиди. Височината ѝ е 139 м. За разлика от множеството пирамиди от това време, които са строени над гробници, в Хеопсовата пирамида има няколко пространства. Камерата на фараона, Камерата на царицата и Голямата изложба са открити още през IX век и са изследвани в детайли през XIX в.
Но въпросът, има ли други пространства в пирамидата и намира ли се фараонът в някое от тях, и до през днешния ден вълнува учени и запалянковци.
Проведеното сканиране е част от плана ScanPyramids, стартирал през октомври 2015 година. Целта на учените била да открият пространства в пирамидите на Хеопс и Хефрен в Гиза, както и Наклонената и Розовата пирамида в Дашур. В плана се употребяват инфрачервена томография, мюонна радиография и 3D реорганизация.
Повечето от галактическите лъчи, идващи от Слънцето и отвън рамките на Слънчевата система, се състоят от протони. Когато високоенергийната парченце влезе в атмосферата на Земята, тя ражда многочислени частици, главно пиони и мюони, които раждат други частици. Отрицателно заредените мюони се появяват за милионна част от секундата, движат се с съвсем светлинна скорост и не предизвикват щета на предметите и повърхността на Земята.
Така съгласно статистиката през главата на индивида прелитат няколкостотин мюона на минута.
Но прелитайки през плътни обекти, мюоните губят част от своята сила, по тази причина благодарение на специфични сензори физиците към този момент са се научили да намират секрети кухини зад каменни стени, навътре в вулкани, в пирамидите на маите и античните египтяни.
„ Ако търсите кухини, просто е належащо да обърнете внимание на остатъка мюони в избрана посока – разяснява Артуро Менаса-Роха, физик от Националния самостоятелен университет на Мексико, който употребява метода за проучване на мексиканските пирамиди. – Проследяването на мюоните разрешава да се локализира и оцени формата на кухината. “
„ Прекрасно е, че мюоните губят сила – задоволително, с цел да бъдат закрепени, само че не толкоз, че напълно да бъдат погълнати от целта. Това в действителност е баснословен подарък на природата – прибавя експертът по физика на частиците Рой Швитърс от Университета на Остин (Тексас). – Учените в действителност са разкрили златна жилка. “
Японските физици от Университета в Нагоя сложили мюонни детектори в Камерата на царицата – камъкът всмуква тези частици и в случай че наоколо до датчика има празнина, то той улавя по-голямо количество мюони. Към инспекцията на получените данни се включили още две групи откриватели.
И трите екипа са единомислещи, че резултатите сочат съществуването на огромно помещение над Голямата изложба.
Дължината на откритата празнина е 30 метра. Тя може да е ситуирана както паралелно на земята, по този начин и под ъгъл, означават откривателите. Възможно е тя да е разграничена на няколко по-малки пространства. Предназначението на помещението към момента е незнайно, само че размерът му сочи, че то очевидно е играло забележителна роля в гробницата.
„ Шансовете да открием загадка гробница са нулеви “, счита египтологът Айдан Додсън. Но експертите се надяват, че находката ще им разреши да схванат повече за метода на строителство на пирамидата.
Възможно е, счита Додсън, древноегипетските строители, благодарение на помещението, да са желали да понижат натоварването на камъните върху тавана на Голямата изложба. Подобни решения са употребявани да вземем за пример в пирамидата на Снофру, бащата на Хеопс.
Но геологът и инженер Колин Ридър счита, че новата стая се намира прекомерно надалеч от Голямата изложба, с цел да има сходно предопределение.
По думите му тя може да води в друго помещение, също както Голямата изложба води в Камерата на фараона.
Египтологът Боб Бриър има трета доктрина. Той и преди е считал, че Голямата изложба е била част от система противотежести, с чиято помощ строителите на пирамидата са местили гранитните блокове при градежа. Напълно е допустимо новото помещение да е имало аналогично предопределени, счита той.
По-рано откривателите откриха още две незнайни до момента кухини в Хеопсовата пирамида. Едната от тях се намира в северната част на пирамидата, а другата – в североизточната. Двете припомнят коридори, само че не може да се каже дали те са свързани.
Източник: drevnite.com
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР