Огромна санкция заплашва България, тъй като се очаква решението на

...
Огромна санкция заплашва България, тъй като се очаква решението на
Коментари Харесай

Чака ни нова глоба от Европа за чистотата на въздуха в Пловдив! Докога?!

Огромна глоба заплашва България, защото се чака решението на съда в Люксембург за непорочност на въздуха. Държавата към този момент бе наказана през 2017 година, защото в четири града равнищата на замърсяване с фини прахови частици надвишават пределно - допустимите правила. Един от тези градове е Пловдив. Въпреки първата глоба, пет години по-късно нещата не са се трансформирали и се чака страната ни още веднъж да бъде наказана и ще има финансови наказания. Освен със здравето си, ще плащаме и с джобовете си. Минималната глоба е към 10 милиона лв., а по-късно на дневна база текат наказания вършат към 20 милиона лв. на година, съобщи вицепремиерът и министър по околната среда и водите Борислав Сандов, който през днешния ден дойде в Пловдив за среща с регионалния шеф Йордан Иванов.

" Амбицията ми е да не позволяваме да плащаме повече от една година. Това е сложен въпрос и изисква решението на общините. Те имат директни дейности за ограниченията, които би трябвало да бъдат наложени. Предстои да се срещна с кмета на града Здравко Димитров, с цел да обсъдим казуса.

Разчитам, че макар нашите политически разлики с кметовете, ще се намерят способи за деяние.Защото всички сме задължени да работим за здравето на хората и околната среда.

Може да се работи по разнообразни програми- да построяват залесителни пояси, да зачистят и предотвратяват кални точки, да подменят печки с твърдо гориво. Добър образец е Русе, където равнищата на ФПЧ фрапантно паднаха, откакто улиците започнаха да се мият постоянно, разяснява Сандов.

Днес той ще се срещне и с представители на Инициативния комитет, който упорства за затваряне на кариерата над Белащица. " Наясно съм какво е мнението на хората от Белащица. Ние ще защитим публичния интерес и опазването на околната среда " съобщи той.

Заедно с регионалният шеф са разисквани порочните практики за копаене на инетртни материали от речните корита от частни компании против ангажимент за разчистване на крайбрежията. Тема на диалозите е и планът за Водния цикъл, финансиран от Оперативна програма " Околна среда ", който се е забавил във времето. " Това закъснение има доста елементи - забавени отчуждителни процедури, организирахме срещи с Министерство на регионалното развитие, защото имаме ангажимент до понеделник да докладваме на Европейска комисия напредъка на плановете. Заради закъснение може да загубим част от средствата. Така че аз би трябвало да подсигурявам приключването на този план. допустимо е да се наложи да го прехвърлим и за идващия програмен интервал " разяснява Сандов.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР