Огромна победа за българския интерес отстоя министър-председателят Кирил Петков в

...
Огромна победа за българския интерес отстоя министър-председателят Кирил Петков в
Коментари Харесай

Премиерът Петков: По-добри условия и по-ниски цени на газа ще може да бъдат договаряни чрез общоевропейския механизъм

Огромна победа за българския интерес отстоя министър-председателят Кирил Петков в договарянията на европейските водачи в Брюксел по отношение на политиката за цените на горивата. След края на съвещанието на Европейския съвет министър председателят заяви за механизма, който ще даде опция при закупуването на газ от трети страни, в това число от Русия, Европейската комисия да води договаряния общо от името на всички искащи страни от Европейски Съюз. Според Петков това ще промени пазарната мощ в договарянията и ще може да се отстояват по-добри условия и по-ниски цени. Премиерът обърна внимание, че тази опция е изключително значима за България, чийто контракт с „ Газпром “ изтича тази година. Министър-председателят добави, че Европейската комисия следва да проучва и въпроса за евентуален таван на цените.

Като друга основна победа министър председателят Кирил Петков посочи солидарният механизъм във връзка с запълването на газохранилищата, прикойто страните ще получат поддръжка. По предложение на българския министър-председател това ще касае значимите газохранилища, като по този метод България също ще може да бъде включена в механизма.

Премиерът Кирил Петков уточни още, че договарянията с Европейска комисия по отношение на Националния проект за възобновяване и резистентност на България към този момент са приключени на техническо равнище и предателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен следва да посети България, с цел да постави подписа си. Петков благодари на всички министерства, работили по подобряването на проекта. В него към този момент няма газови централи, които да ни вършат по-зависими от Русия, липсва и преждевременно затваряне на въглищните централи, фокусът е върхуинвестиции в новаторски и значими планове.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР