Огромна отломка от китайска космическа ракета пада към Земята. На

...
Огромна отломка от китайска космическа ракета пада към Земята. На
Коментари Харесай

Български учени изчисляват траекторията на падане на отломката от китайска ракета към Земята

Огромна отломка от китайска галактическа ракета пада към Земята. На 29 април Китай изстрелва ракета " Дългият поход " с първия модул на новата си галактическа станция в развой на създаване " Тианхе ".
Снимка: btvnovinite.bg
След доставянето на модула ядрото остава неконтролируемо и в галактическото пространство, а терзанията на учените – къде и по кое време ще се приземи?

„ Ние, дружно с европейски сътрудници, работим по моделирането на траекторията. Най-често всички тези парчета падат в една огромна територия в Тихия океан. Наричат това място гробището на спътници “, споделя доцент доктор Алексей Стоев от Института за галактически проучвания и технологии към Българска академия на науките.
Снимка: btvnovinite.bg
Според учените най-вероятно отломката ще падне на 9 май. Къде тъкмо ще се приземи – ще стане ясно ден по-рано. Заради тежестта ѝ от 21 тона шансът да се разпадне в атмосферата е най-малък.

„ Тя ще се разпадне в процеса ѝ на влизане в първите пластове на атмосферата, когато ще стартира да се движи безредно и надлежно ще се раздра и ще изгори на по-малки части “, споделя доцент Стоев.
Снимка: btvnovinite.bg
А в случай че въпреки всичко падне на суша, то ударът ще е съпоставим със самолетна злополука.

„ Имало е случаи в историята – през 70-те години, когато огромна станция –„ Скайлаб ", пада неконтролируемо от орбита. Тя пада на територията на Австралия, уповавам се, че това няма да се случи “, споделя създателят на уебсайт за космонавтика Светослав Александров.
Снимка: btvnovinite.bg
Учените са безапелационни – късмет ядрото да се приземи на балканите няма. Най-вероятно ще падне в Тихия или Атлантическия океан.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР