Огромна кошница плодове, бяло и червено вино, красив букет, книги

...
Огромна кошница плодове, бяло и червено вино, красив букет, книги
Коментари Харесай

Столетница с кръвно като космонавт! Тя: Нямам никакви болежки

Огромна кошница плодове, бяло и алено вино, хубав букет, книги и парична сума подари кметът на община " Марица “ Димитър Иванов на Цветана Гуджева от с. Труд за 100-годишния й празник на 23 юни.

" Твоят празник е събитие за община " Марица “ - ти си един от хората, с които се гордеем. Нека да си свежа като този букет цветя и още дълги години да се радваш на околните си и да гледаш внуци и правнуци! “, пожела кметът на баба Цветана.

Той я зарадва и с томчета за обичаната й баба Ванга.

" Разбрах, че доста уважаваш и обичаш баба Ванга, по тази причина съм ти избрал две книги за нея. “,  каза Димитър Иванов.

Кметът на с. Труд Красимир Минков, който също бе посетител на празника, подари на рожденичката кошница с плодове, букет и икона на Света Богородица.

Баба Цветана се похвали, че няма никакви болежки, а в болница е стъпвала единствено един път в живота си - за профилактичен обзор. Кръвното й налягане е като на космонавт – 120 на 80.

" Започнах да спечелвам пари още на 5 години - помагах при развъждането на буби в селската черква. “, описа столетничката.

Когато получила възнаграждението за труда си, тя била извънредно разчувствана, тъй като за пръв път виждала толкоз пари вкупом.

" Веднага изтичах при майка ми да й покажа какъв брой банкноти имам. “, спомни си рожденичката.

На 17 години тя и 14-годишният й брат остават без татко и стартират работа на полето, с цел да оказват помощ на фамилията. Цял живот баба Цветана се занимава със земеделие. Тя има 3 деца – щерка и двама сина, единият от които е умрял преди 2 години. Не стопира да работи до 65 години, когато остава в къщи, с цел да гледа шестте си внука и девет правнука.

Столетничката си хапва от всичко с вкус, само че най-вече обича сладкиши, като обичани са й едновремешните лимонови резенки. Тя съвсем не пие алкохол - само по чаша мента по празници.

Възрастната жена, която се е родила в къщата, където празнува и 100-годишния си празник, не гледа телевизия. Почти през целия ден чете книги и вестници, постоянно посещава и библиотеката в читалището. Изобщо не употребява очилата си, които са й от 50 години и избира да чете на двора, на естествена дневна светлина.

Баба Цветана съблюдава прецизно Коледните и Великденските пости, както и тези в сряда и събота. Помни имената и рождените дати на всичките си близки. Позитивната настройка и вярата в Бога са нещата, които постоянно са й помагали да преодолява и най-трудните провокации в живота.

" Чест е за мен, че бях посетител на този специфичен празник. Нека ти пожелая да се радваш на здраве, жизненост, мощ на духа и следващата година отново да ни събереш за рождения си ден! “, пожела на изпроводяк кметът на община " Марица “ Димитър Иванов на баба Цветана.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР