Огромна кошница плодове, бяло и червено вино, красив букет, икона,

...
Огромна кошница плодове, бяло и червено вино, красив букет, икона,
Коментари Харесай

100-годишната баба Цветана от село Труд не ползва очила и пие мента само по празници

Огромна кошница плодове, бяло и алено вино, хубав букет, икона, книги и парична сума получи като подарък  за 100-годишния си празник Цветана Гуджева от село Труд.

 „ Нека да си свежа като този букет цветя и още дълги години да се радваш на околните си и да гледаш внуци и правнуци! “, пожела кметът на община „ Марица “ Димитър Иванов на баба Цветана. Той я зарадва и с 2 томчета за обичаната ѝ баба Ванга.

Баба Цветана се похвали, че няма никакви болежки, а в болница е стъпвала единствено един път в живота си - за профилактичен обзор. Кръвното ѝ налягане е като на космонавт – 120 на 80.
 „ Започнах да спечелвам пари още на 5 години - помагах при развъждането на буби в селската черква “, описа столетницата.

Когато получила възнаграждението за труда си, тя била извънредно разчувствана, тъй като за пръв път виждала толкоз пари вкупом. „ Веднага изтичах при майка ми да ѝ покажа какъв брой банкноти имам “, спомни си рожденичката.-->

 На 17 години тя и 14-годишният ѝ брат остават без татко и стартират работа на полето , с цел да оказват помощ на фамилията. Цял живот баба Цветана се занимава със земеделие. Тя има 3 деца – щерка и двама сина, единият от които е умрял преди 2 години. Не стопира да работи до 65 години, когато стопира, с цел да гледа шестте си внука и 9 правнука.

Столетницата си хапва от всичко с вкус, само че най-вече обича сладкиши , като обичани са ѝ едновремешните лимонови резенки. Тя съвсем не пие алкохол - само по чаша мента по празници.

 
Възрастната жена, която се е родила в къщата, където празнува и 100-годишния си празник, не гледа телевизия . Почти през целия ден чете книги и вестници , постоянно посещава и библиотеката в читалището. Изобщо не употребява очилата си, които са ѝ от 50 години и избира да чете на двора, на естествена дневна светлина.
 
Баба Цветана съблюдава прецизно Коледните и Великденските пости , както и тези в сряда и събота. Помни имената и рождените дати на всичките си близки. Позитивната настройка и вярата в Бога са нещата, които постоянно са ѝ помагали да преодолява и най-трудните провокации в живота.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР