Огромна ферма за копаене“ на криптовалути, която е крала електричество,

...
Огромна ферма за копаене“ на криптовалути, която е крала електричество,
Коментари Харесай

Разкриха ферма за криптовалути, откраднала електричество колкото месечното потребление на цял град

Огромна плантация за „ копаене “ на криптовалути, която е крала електричество, беше разкрита в взаимна акция на електроразпределитеното сдружение ЧЕЗ и дирекцията на Министерство на вътрешните работи в Кюстендил.

По първични калкулации открадната електрическа енергия възлиза почти на месечното ползване на всички клиенти в гр. Кюстендил.

Фермата е била ситуирана в здания на някогашната фабрика за обувки, намираща се в северната промишлена зона на Кюстендил. Злоупотребата е открита на 11 август от екип на сдружението, правил инспекции за обири на електрическа енергия.

При инспекциите са открити нелегално включени кабели приблизително и ниско напрежение към електроразпределителната мрежа, които са захранвали огромни биткойн ферми.

В помещението са били двама мъже от София - на 38 и на 31 години. Те са наематели на обекта, заяви ОДМВР-Кюстендил. Претърсени са два обекта- в Кюстендил и в с. Ваксево. Те са наети също от двамата мъже - в единия е почнало съоръжение, а в другия обект подготовка за реализиране на тази активност. Двамата мъже са арестувани за 24 часа.

ЧЕЗ Разпределение употребяват нови уреди и методологии за пресмятане на загубите по мрежата, които ги насочват към съответни точки, в които да търсят противозаконни присъединения.

„ Копането “ на криптовалути действително съставлява включването на компютърни изчислителни мощности, които да поддържат мрежата на дадена криптовалута. Тази активност се възнаграждава с приемането в подмяна на избрана част от валутата.

Основен разход по тази активност е електрическата енергия, по тази причина огромни ферми за криптовалути се построяват тук-там с ниска цена на тока. За поддържането на мрежата на биткойн се използват над 60 теравата електрическа енергия годишно, което e почти два пъти повече от годишното ползване на България.

Цената на един биткойн се увеличи от 7300 $ при започване на годината до 11500 $ сега.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР