Огромна дупка с дълбочина най-малко 23 метра се отвори в

...
Огромна дупка с дълбочина най-малко 23 метра се отвори в
Коментари Харесай

Вход на пещера зейна в частен имот в Смолян!

Огромна дупка с дълбочина минимум 23 метра се отвори в частен парцел в кв. " Устово " в Смолян, създавайки риск за произшествия с хора или нови пропадания на терена. Това показват от инициативния комитет " За Устово “, който алармира за казуса община Смолян, регионалната администрация и други институции.

От инициативния комитет цитират мнения по случая на геолог и спелеолог, направили оглед на пропадналия терен. Вследствие на пропадането се е образувала каверна с дълбочина минимум 23 метра, открита от инж. Андрей Тахчийски – геолог, и Марин Господинов – спелеолог.

Според експертите, казусът е сериозен и би трябвало да се направи цялостно проучване на региона, с цел да се предотвратят евентуални произшествия с хора, съобщи Елена Павлова, ръководител на инициативния комитет " За Устово “, представена от Българска телеграфна агенция. В писмото до институциите се показва, че става дума за новообразувала се карстова пещера, чийто отвор е с повърхност от 6 кв. м и непрекъснато се усилва. Пропадналият сектор е в парцел на Димитър Илиев в местността " Пазлак “. Дупката е на 2 метра от пътя, наоколо до къщи, а разположението на основаната карстова пещера е тъкмо под тунелното оборудване на основната пътна връзка на Смолян, сигнализират от инициативния комитет. В писмото до институциите се показва умозаключение на цитираните специалисти, че геоложките процеси в новосъздадената карстова пещера са дейни. 

В отговор на сигнала, от Община Смолян обявиха, че са направили оглед на място. Община Смолян ще изиска както експертна, по този начин и финансова помощ за справяне с казуса от Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне към Министерски съвет, Министерство на околната среда и водите и Министерство на регионалното развитие, се показва в формалния отговор от общинарите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР