Огромен военен лагер е изникнал близо до границата с Украйна.

...
Огромен военен лагер е изникнал близо до границата с Украйна.
Коментари Харесай

Никога не сме виждали такова нещо: какво се случва на руско-украинската граница?


Огромен боен лагер е изникнал покрай границата с Украйна. А в самата Русия се следят необикновени напредвания на военни елементи и танкове. " Навсякъде е струпана военна техника ", настояват очевидци. Какво се случва?

Нисколетящият дрон, който съвсем тихо прелита над главите ни, ясно демонстрира южно от милионния съветски град Воронеж. В базата непрекъснато влизат военни камиони с водоноски, начело патрулира военна полиция. И нищо не подсказва, че бойците имат намерение скоро да си тръгнат отсам.

" Изградиха цялостен град "

„ Навсякъде е струпана военна техника. Вече не е допустимо да се придвижиш ненапълно - нито пешком, нито с кола “, възмущава се 59-годишният Андрей Иванович. Наблизо е вилата му, където идва всяка събота и неделя. „ Обади ми се един комшия, който живее във вилата си целогодишно. Каза ми: Ужасно е, целият регион е разоран от тежкотоварната военна техника “.

Непосредствено пред двора на Иванович са паркирани няколко военни камиона, а пътят е набразден от дълбоките дири, прокарани от гумите им. „ Това е извънредно, в никакъв случай преди не се е случвало такова нещо “, споделя Иванович. Хората, които имат вили в региона, и преди са виждали военна техника и са чували детонации от намиращия се в близост боен полигон. Но в този момент военните са построили цялостен град, споделя Иванович.

Напрежение по руско-украинската граница
Редакцията предлага
В лагера се веят съветски флагове, регионът е посипан с големи шатри, някои от които са снабдени с комини - явно тук се намира полевата кухня. В лагера има е военно-полева болница.

Обществеността научи за базата от Руслан Левиев. Анализаторът от московския Conflict Intelligence Team е проучил видеа, качени в интернет от консуматори. На тях се виждат танкове, които биват прехвърляни от влакови композиции на тежкотоварни ремаркета. Левиев е съумял да локализира и две железопътни станции. Тези видеа, както и разказите на жители на вили в региона, в последна сметка го насочили към новоизникналия боен лагер.

„ Изграждането на сходен лагер лишава към месец. Ето за какво в тази ситуация изрично не може да става дума за някакво военно обучение “, уверен е московският анализатор. Левиев напомня, че огромните военни учения се възнамеряват овреме, костват скъпо и са комплицирани за образуване. Затова и се афишират авансово. А и в Русия огромните военни учения се организират по традиция през септември.

На фотосите в обществените мрежи Левиев е съумял да разпознава военни единици от Сибир и от района на Волга и Урал. „ Толкова доста военна техника и такава централизация на запаси не сме виждали от горещата фаза на войната в Донбас през 2014 и 2015 година “, показва той.

Мнозина на Запад и в Украйна се притесняват от вероятно възобновяване на военния спор. А лагерът край Воронеж може да играе в тази връзка значима роля. От края на март в обществените мрежи непрекъснато се появяват видеа, които демонстрират напредвания на съветски военни елементи и на влакови композиции, натоварени с танкове и друга военна техника.

Паралелно с това има съмнения за прекачване на военни елементи и към Крим. От края на 2019 година анексираният полуостров е обвързван с Русия с мост, който в този момент разрешава на Москва да трансферира там военни подразделения.

Десетки хиляди съветски военни на границата с Украйна?

Защо обаче Кремъл прави всичко това? Русия е в правото си да трансферира военни елементи вътре в страната както откри за добре, съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков. Запитан какъв брой дълго ще останат там тези елементи, той отговори: „ Толкова дълго, колкото сметнат за належащо военното управление и висшият главнокомандващ “. А.

В Украйна считат, че Русия е трансферирала към 40 000 военнослужещи в региона на границата с Източна Украйна. Същото е и на Крим, съобщи говорителката на украинския президент Володимир Зеленски. По нейните думи, Кремъл не е дал отговор на питане за телефонен диалог, отправено от Зеленски още преди две седмици. Песков на собствен ред твърди, че не знае нищо за сходно питане.

Експерти се притесняват, че скупчването на съветски военни елементи още не е завършило. Всеки ден в мрежата се появяват нови видеа, които демонстрират главно танкове, натоварени на влакови композиции. А Руслан Левиев счита, че в региона на Воронеж има и втори боен лагер - на стотина километра от първия и още по-близо до украинската граница. Вече се появи и видео, което демонстрира боен ескорт, придвижващ се в региона.

*****

Разгледайте и тази фотогалерия от архива ни:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР