Огромен ръст се наблюдава в цените на жилищата в Пловдив

...
Огромен ръст се наблюдава в цените на жилищата в Пловдив
Коментари Харесай

Огромен ръст в цените на жилищата, ето с колко скочиха

Огромен растеж се следи в цените на жилищата в Пловдив съгласно данни на Националния статистически институт. През последните 3 години жилищата в града са скочили с близо 32%, сочат резултатите.

На национална база цените на жилищата са нарастнали с малко над 24%. Най-голямо е повишаването в София. През второто тримесечие на 2018 година цените на парцелите в столицата са били с 32,85% по-високи от същия интервал на 2015 година

През обособените тримесечия на 3-годишния интервал постоянно жилищата в някои от останалите най-големи градове на страната с над 120 хиляди поданици са поскъпвали с по-бързи темпове, в сравнение с в София. Но за целия интервал столицата резервира първото си място. Веднага след София с доста дребна разлика се подрежда Пловдив, където цените на жилищата са нарастнали с 31,23% за три години. В останалите четири града с над 120 хиляди поданици повишаването на жилищата също е с доста съществени темпове. В Русе цените на парцелите са нарастнали с 27,10% за три години, а в Стара Загора и Варна покачването на цените е с 25,37% и 23,5%. Като е значимо да се подчертае, че в данните за Варна не са включени продажбите в курортни комплекси, написа „ Труд “.

В Бургас жилищата също нарастват, само че със доста по-бавни темпове – единствено с 15,85% за три години, което е по-малко от половината от покачването на цените, записано в София и Пловдив.

Данните на Национален статистически институт демонстрират, че максимален растеж в цените на парцелите има в градовете, където заплатите нарастват бързо и компаниите разкриват нови работни места. Заради икономическото развиване на София и Пловдив, а и на останалите огромни градове, доста хора се реалокират да живеят в тях, което води до по-голямо търсене и повишение на цените на парцелите. Любопитно е обаче да се види по какъв начин се движат цените на жилищата в старите здания и новото строителство.

За 3-годишния интервал старите жилища са поскъпнали с 26,21%, до момента в който при новото строителство нарастването е по-малко – с 20%. Поскъпването на старите жилища е по-голямо в сравнение с при новите в София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе. От огромните градове изключение прави единствено Стара Загора, където при новото строителство нарастването е с 28%, при 24,2% за остарялото. Това се изяснява с обстоятелството, че се строи с бързи темпове и на пазара непрекъснато излизат нови жилища. Докато при остарялото строителство има недостиг на качествени жилища и цената им бързо се повишава. В резултат и междинните цени при остарялото строителство бързо вървят нагоре.

Най-голяма разлика в придвижването на цените на остарели и нови жилища има в София, сочат данните на Национален статистически институт. За интервал от 3 години остарялото строителство в София е поскъпнало с 37,13%, до момента в който при новите жилища нарастването на цените е доста по-малко – с 23,49%. Оказва се, че в Пловдив и Стара Загора покачването на цените на новото строителство е по-голямо в сравнение с в София.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР