Огромен ръст на доставките за Европа"Докато Европа търси по света

...
Огромен ръст на доставките за Европа"Докато Европа търси по света
Коментари Харесай

Скандинавският суров петрол се е превърнал почти в директен заместител на руския сорт Уралс

Огромен растеж на доставките за Европа

"Докато Европа търси по света петрол, с който да размени съветските доставки, едно петролно находище, което е доста по-близо до нея, оказва помощ за запълване на празнината ", предава в собствен материал.

Норвежката компания Equinor изпраща недопечен нефт от гигантското находище Йохан Свердруп в Северно море на европейския пазар вместо в Азия, където е доставила към 100 милиона барела през предходната година.

В същото време Русия изпраща все по-големи количества от суровината към Азия, компенсирайки намаляващите европейски доставки. От обстановката най-добре се възползват Китай и Индия, които осезаемо усилват петролния импорт, привлечени от огромните отстъпки в цената.

В Европа норвежкият недопечен нефт се е трансформирал съвсем в пряк сурогат на съветския вид "Уралс " за рафинериите в Германия, Полша, Литва, Швеция и Финландия, както и в Турция, съгласно Equinor.

Европейските търговци и рафинерии изискват оценки за качествата на норвежката суровина, с цел да заменят някои от количествата, които са получавали от Русия, показва пред Reuters изпълнителният шеф на Equinor Андерс Опедал. "Досега през годината по-голямата част от товарите отиваха в Европа. През март всички товари отидоха в Европа, до момента в който през март предходната година 60% отидоха в Азия ", показва Опедал.

4Q + year end 2021 results:

- USD 15 billion adjusted earnings for 4Q 2021
- USD 10 billion earnings after tax for 2021
- USD 25 billion net cash flow for 2021
- Net debt reduction
- Strong operational performance
- Continued profitable energy transition projects investment
— Equinor (@Equinor)
По-ниските транспортни разноски, дължащи се на по-кратките курсове за доставка, също обезпечават на Equinor спомагателна облага. Тя се прибавя към към този момент рекордно високите доходи на компанията, подкрепени от продажбите – в това число на природен газ – за все по-жадната за сила Европа.

Западните страни поставят огромни старания да понижат зависимостта си от съветския петрол и газ след нахлуването на Москва в Украйна през февруари.

Драстичен спад в доставките за Китай и Азия



През 2021 година към 100 милиона барела недопечен нефт от норвежкото находище са изпратени към Азия. Това са по 274 000 барела дневно, а близо 2/3 от общото количество е купено от Китай, демонстрират данните на Refinitiv Eikon.

Износът на норвежки нефт за Европа, в това число Турция, е почти наедно с този за Китай през предходната година. Но от началото на съветското навлизане в Украйна потоците норвежки петрол към Китай пресъхват, до момента в който тези към Европа се усилват над два пъти.

Едва 5 танкера са отплавали към Азия сред март и май, което е 3 пъти по-малко по отношение на година по-рано. Петролният експорт за Китай е намалял на половина до 6,9 милиона от 14 милиона барела, а през май не е имало нито един товар.

Огромен растеж на доставките за Европа



Междувременно износът от норвежкото находище за Европа, в това число Турция, нараства до 34,4 милиона, или 374 000 барела дневно, през последните 3 месеца, утроявайки се по отношение на предходната година.

Находището Йохан Свердруп, кръстено на бащата на норвежкия парламентаризъм, е изпратило 7,1 милиона барела петрол за Финландия, 5,6 милиона барела за Германия и 3,4 милиона барела за Литва, спрямо нулеви доставки в интервала сред март и май 2021 година

Износът за Полша набъбна до 5 милиона от 900 000 барела, за Швеция набъбна до 4 милиона от 1,5 милиона и за Холандия до 4,2 милиона от 2,6 милиона барела. Плановете са петролното находище да усили производството с 220 000 барела дневно до общо 755 000 барела дневно до края на актуалната година.

Ако спомагателното произвеждане също отиде в Европа, норвежкият нефт може да размени до 484 000 барела, или повече от 1/5 от доставките на съветски нефт за Европейски Съюз, които са към 2,2 милиона барела дневно през 2021 година

Плановете на Европейски Съюз плануват ембарго, засягащо 90% от съветския импорт на нефт до края на годината.

"Стартирането на Фаза 2 (на плана, б.р.), което чакаме през декември, съответствува с ембаргото на Европейски Съюз... тъй че има ясна опция Свердруп да остане най-доставяният междинен клас в района ", сподели Янив Шах, анализатор в консултантската компания Rystad Energy.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР