Огромен пожар опустоши прочутия Национален музей на Рио де Жанейро,

...
Огромен пожар опустоши прочутия Национален музей на Рио де Жанейро,
Коментари Харесай

Пожар опустоши прочут музей в Рио де Жанейро

Огромен пожар опустоши фамозния Национален музей на Рио де Жанейро, предадоха международните организации. Пожарникарите се пробват да овладеят огъня, вилнеещ в Националния музей.

Причината за пожара не е известна .

Пожарникарите споделят, че до няколко часа ще изгасят пламъците. Няма информация за потърпевши. Огънят горящ след затварянето на музея.

Музеят е основан преди 200 години и съхранява 20 милиона скъпи експонати за историята на Бразилия и на други страни. Той е част от Федералния университет на Рио де Жанейро. Подробна информация за експонатите в музея може да бъде открита на неговия интернет уебсайт.

Сред експонатите има египетска сбирка, сбирка с греко-романски артефакти, палеонтологична сбирка, включваща скелет на динозавър, открит в региона на Минас Жераис и най-старият човешки фосил, открит в Бразилия и наименуван Лузия.

Кадри на бразилската телевизия Глобо демонстрираха големи пламъци да гълтам постройката с повърхност 13 000 квадратни метра в северната част на Рио. Някои от залите са изцяло разрушени. „ Днес е драматичен ден за Бразилия.

200 години изследователска работа и знания бяха изгубени “,

се споделя в изказване на бразилския президент Мишел Темер.

Заместник-директорът на музея Луиз Фернандо Диас Дуарте сподели, че архивите на музея са напълно унищожени, което значи заличени 200 години история.

Музеят е бил в предишното кралска резиденция. Той е бил учреден от португалския крал Жуау Шести и е отворил порти през 1818 година Днес заместник-директорът му упрекна бразилските управляващи, че не са обръщали внимание на музея и че не са оказали незабавна помощ за модернизиране на постройката. Бидейки обвързван с Федералния университет на Рио,

музеят беше обиден от бюджетни съкращения .

И до момента в който пламъците към този момент няколко часа изпепеляват всичко по пътя си, преподаватели, учени и студенти приканиха за митинг по-късно през днешния ден пред опустошената постройка.

Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР