Огромен пожар опустоши прочутия Национален музей на Рио де Жанейро,

...
Огромен пожар опустоши прочутия Национален музей на Рио де Жанейро,
Коментари Харесай

Пожар опустоши Националния музей на Рио де Жанейро

Огромен пожар опустоши фамозния Национален музей на Рио де Жанейро, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес. Пожарникарите се пробват да овладеят огъня, вилнеещ в Националния музей. Причината за пожара не е известна.

Пожарникарите споделят, че до няколко часа ще изгасят пламъците. Няма информация за потърпевши. Огънят горящ след затварянето на музея.

Той е основан преди 200 години и съхранява 20 милиона скъпи експонати за историята на Бразилия и на други страни. Музеят е част от Федералния университет на Рио де Жанейро, показва АП. Сред експонатите има египетска сбирка, сбирка с греко-романски артефакти, палеонтологична сбирка, включваща скелет на динозавър, открит в региона на Минас Жераис и най-старият човешки фосил, открит в Бразилия и наименуван Лузия.

Кадри на бразилската телевизия Глобо демонстрираха големи пламъци да гълтам постройката с повърхност 13 000 квадратни метра в северната част на Рио. Някои от залите са изцяло разрушени.
" Днес е драматичен ден за Бразилия. 200 години изследователска работа и знания бяха изгубени ", се споделя в изказване на бразилския президент Мишел Темер.

Заместник-директорът на музея Луиз Фернандо Диас Дуарте сподели, че архивите на музея са напълно унищожени, което значи заличени 200 години история.

Музеят е бил в предишното кралска резиденция. Той е бил учреден от португалския крал Жуау Шести и е отворил порти през 1818 година Днес заместник-директорът му упрекна бразилските управляващи, че не са обръщали внимание на музея и че не са оказали незабавна помощ за модернизиране на постройката. Бидейки обвързван с Федералния университет на Рио, музеят бе обиден от бюджетни съкращения.

И до момента в който пламъците към този момент няколко часа изпепеляват всичко по пътя си, преподаватели, учени и студенти приканиха за митинг по-късно през днешния ден пред опустошената постройка. / БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР