Огромен пожар избухна в най-голямата въглищна електроцентрала у нас –

...
Огромен пожар избухна в най-голямата въглищна електроцентрала у нас –
Коментари Харесай

Човешка грешка е една от вероятните причини за пожара в ТЕЦ 2

Огромен пожар избухна в най-голямата въглищна електроцентрала у нас – Топлоелектрическа централа „ Марица-изток 2 “. Пламъците изпепелиха комина на сероочистващата апаратура в централата. Пострадали хора няма, управляващите увериха, че няма заплаха от замърсяване на въздуха.

„ Първоначално ситуацията беше доста злокобна, тъй като имаше щедро пламъчно горене в комина, който е построен от изкуствени материали. Нашата съществена цел беше да запазим прилежащите обекти, които са в непосредствена непосредственост. Екипите завариха извънредно тежка конюнктура ”, съобщи шефът на РДПБЗН – Стара Загора комисар Стоян Колев пред NOVA.

„ Обстановката беше рискова в няколко направления. Първо, чисто тактически – при рухването на тези големи детайли се отлюпваха цели браншове от него и трябваше да се внимава за хората, които работят най-близо до комина. От друга страна, беше рисково горенето на продуктите. Колегите работеха със защитни апарати, с цел да не стопират работата си ”, сподели още той.

„ Няма никаква заплаха нито за работещите на територията на ТЕЦ-2, нито за хората, които живеят наоколо или в малко по-отдалечените региони. Направени са всички нужни замервания от Регионална инспекция за опазване на околната среда. Измервателните станции са отчели съответните данни, които са надалеч под пределнодопустимите. Има само материални вреди, които са поправими ”, разяснява регионалният шеф на Стара Загора Гергана Микова.

„ По предписание на основния прокурор Сотир Цацаров следствието на случая беше предоставено на екип от следователи, които пристигнаха на място. Вчера беше осъществен оглед, през днешния ден дейностите не престават и ще се пристъпи към събиране на други доказателства ”, съобщи окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов.

„ Рано е да вършим умозаключение. Работи си по разнообразни версии. Най-вероятно, с цел да възникне тази повреда, повода е човешка неточност, само че това няма по какъв начин да го кажем изрично, защото следва изясняване на случая ”, сподели още той.
Източник: nova.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР