Огромен мраморен блок от 3-ти век с изобразен медальон откриха

...
Огромен мраморен блок от 3-ти век с изобразен медальон откриха
Коментари Харесай

Кметът на Ивайловград: Гордост и предизвикателство за нас е разкриването на забравен от античността град до село Хухла

Огромен мраморен блок от 3-ти век с изобразен медальон откриха археолози при разкопките на крепостта в местността „ Балък дере “ в землището на ивайловградското село Хухла. Редовните археологически изследвания от екипа на Ивайло Кънев - основен организатор в Националния исторически музей в София, се правят от 2007-ма година. Те се финансират от Министерството на културата, с поддръжката на община Ивайловград.

Копаейки в нов неразучен квадрат, археолозите разкриха това лято жилище от 13-ти век. При неговото създаване мраморният блок от 3-ти век е бил употребен като укрепителен детайл.  

 



 

Тезата на Кънев, която се удостоверява от от ден на ден доказателства, е, че крепостта в местността „ Балък дере “ не е стражева, както са считали в началото, а мястото може да се окаже богат късноантичен административен център. Крепостите нормално се строят на недостъпни места и имат кули, за разлика от селищата, които са в ниското и до водоем за питейна вода, с воден и сухопътен път.

Според археолозите, площадът е бил построен през 5-6 век. Майсторите са употребявали мраморни плочи от светилището от 2-3 век, доставени особено за неговото изграждане, защото в региона на „ Балък дере “ такъв мрамор няма. Използвали са ги, както и всичко останало от светилището, като подготвен строителен материал за създаване на постройките епохи по-късно.

Именно откритата група от сгради през сезон 2020 с културен слой към 2.30 метра изисква много сериозен финансов запас, за да продължат пълноценно проучванията и да разкрият блясъка на този пропуснат град, показва Кънев.

 



 

Потърсихме кмета на община Ивайловград Диана Овчарова, с цел да опише какво следва за общината по-късно разобличаване. Попитахме я също по този начин за плановете, които са в развой на осъществяване и за вредите от пожара в село Свирачи, сподавен преди два дни.

Г-жо Овчарова, в землището на село Хухла е оголен късноантичен град, избран от основния организатор в НИМ Ивайло Кънев – „ пропуснат град “. За вас, като съфинансираща институция, това предстоящо ли беше?

Очаквано беше разкриването му след разкопките, които бяха провеждани предходната година на това място. Аз персонално съм задоволена от това, което е реализирано и намерено. Община Ивайловград за поредна година съфинансира тези разкопки, както и другите, които са край Лютица. Вярвам, че идващото археологическо лято ще ни изненада с още по-добри резултати и забавни открития.

Как общината го приема – като горделивост или предизвикателство?

Като горделивост на 100%, само че и като предизвикателство пред всички нас по отношение на това, което би трябвало да създадем, откакто всичко бъде разкрито. Очакванията са ни да можем да го представим уместно пред жителите и гостите на града ни. Така, че по едно и също време с чувството за горделивост, е и предизвикателство. Не на инцидентно място се построяват такива центрове и това е една прелестна за нас вест.

В началото се е предполагало, че е цитадела, а след това се оказва, че е град?

Интересно е археологът да ви разведе из обекта, с цел да ви покаже улиците, площадното пространство, да видите канализацията по какъв начин е изграждана. Мястото, където се намира самият обект, е приказно. Природа и археология са в необикновено комбиниране. Намира се на към 5 км от Ивайловград. Тоест, на разстояние колкото е и Антична вила " Армира ". Засега достъпът до самия обект е доста сложен. Там ще се наложи инвестиция на много средства, с цел да се пригоди за визити, само че не е невероятно. Предстоят от наша страна дейности в идващите години за социализирането му.

Като повърхност какъв брой е?

Няма да съм точна на 100%, само че е към 30 декара площта на този град.  

Даден е към този момент старт на плана за основаване на зони за туризъм и отдих в село Ламбух, какви действителни резултати задачите с него?

По-добро оползотворяване на естественото, културно и историческо завещание. Засилване на туристическия поток в района. Увеличаването му и в двете общини - Ивайловград и Кешан, Турция. Специфичната цел на тази стратегия е повишение на туристическата прелест, каквато носи язовирът със себе си, с цел да представим естествените забележителности на общината ни. Стойността на плана е към 490 хиляди евро. Съфинансирането е от Европейския фонд за районно развиване. Наш сътрудник е община Кешан, Турция. Планираме построяването на две еко пътеки. Едната е от църквата " Св. Петър и Павел " до местността Аязмото, с обща дължина 775 метра. И пътека до язовир " Ивайловград ", която е към 300 метра дълга. Предвиждме създаване на информативен център, рампи за достъп на хора с увреждания, зона за наблюдаване и отмора, детски площадки, фотоволтаично осветяване и авантюристичен парк в партньорската община Кешан. С план по стратегия България-Гърция, който също започва в идващите седмици, ние ще вършим авантюристичен парк в територията на местността " Пещерата " край Ивайловград.

" Пещерата " и " Дупката " една и съща околност ли е?

Да.

Но защото пък тя е предпазена околност, какви са ви опциите за намеса?

Предвиждаме една наблюдателна площадка, която ще е място за среща на гении, кътове за отдих, барбекю за свободното време, въжени мостове в клоните на дърветата, къщички в клоните, атракционно влакче, което да развежда децата и туристите, волейболно и баскетболно игрище. В подножието на местността се планува създаване на паркинг и обръщало за рейсове.

Тази околност не е ли част от зона " Натура 2000 " и в този смисъл по какъв начин планирате човешката активност да е природосъобразна?

В " Натура 2000 " попада една част. Проектът е съгласуван с този факт и са позволени единствено действия, които са присъщи за спецификата на местността. Имаме позволение, издадено за строителство.  

Финализирали сте процедурата за спортно-развлекателен комплекс в местността „ Лъджа “ – Ивайловград. Какво следва да изградите там? 

В идващите няколко дни започваме строителството на спортно-развлекателен комплекс с волейболно и баскетболно игрище, футбол на огромни и дребни малки врати, висок скок, дълъг скок, атлетическа писта. Съответно прилежащата инфраструктура - озеленяване, детски кътове за игра, оградно оборудване, съблекални и други, които обезпечават един състезателен и развлекателен център. Много чакан план. Надявам се в края на годината или най-малко при започване на идната да го завършваме. 

Другите ви инфраструктурни обекти, които са в развой на осъществяване през летния строителен сезон?

Общински улици и пътища - обект от финансовата ни стратегия. Предстои ни първа копка на Антична вила " Армира " - най-големият инфраструктурен план на община Ивайловград. След много дълга сага, писмено към този момент всичко е наред за стартирането му. Така, че ни следва горещо лято.

В горещото лято имахте и доста сериозен пожар в землището на село Свирачи, каква повърхност бе опустошена?

Много е огромна - повече от 500 декара, с доста черна и грозна панорама на изгорели дървета и шубраци. Ние помним един огромен пожар през 2001 година на същото това място, който повече от девет дни бушуваше, така че в този момент впрегнахме безусловно всички сили – от общината, доброволни формирования, горски структури, пожарните екипи на няколко прилежащи общини. С общи старания успяхме да спрем, уповавам се, пожара и да не позволим да се разгръща на по-голяма повърхност, само че 500 декара е доста огромна територия.



Кои са предпочитани планове, които планирате за идващия програмен интервал?

Планираме замяна на остарелите водопроводи. В Ивайловград ВиК-мрежата е в доста по-добро положение. Спомням си преди 7 година всеки ден имаше повреди. След многото поправки към този момент нямаме такива съществени проблеми като липса на питейна вода в летните месеци. За по-големите села обаче продължаваме в това направление, тъй като картината там е доста тежка. Продължаваме и с асфалтиране на улици, възобновяване на улични пространства. Това, с което също се ангажираме, е възобновяване на тротоари след сменените водопроводи по четири улици.

Източник на фотосите от разкрития късноантичен храд край село Хухла: Mediacafe.bg
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР