Огромен монитор показва онлайн как се движат влаковете Не довършиха

...
Огромен монитор показва онлайн как се движат влаковете Не довършиха
Коментари Харесай

Макет с миниатюрни влакчета посреща във фоайето на ЖП-то

Огромен екран демонстрира онлайн по какъв начин се движат влаковете Не довършиха 35 година постройката на ЖП ръководство Пловдив Партията възнамерявала Пловдив като основен транспортен център

Атрактивен макет с дребни влакчета ни посреща във фоайето на Железопътното ръководство на улица „ Македония “ № 2. Музеят на железниците е дело на пловдивчанина Николай Анев, който е събрал една самобитна сбирка от железопътни макети - дребно градче, където измежду постройките се движат 12 влака, съвсем като същинските машини на жепейците.

Само за девет месеца Николай, който е притежател на автосервиз, събира и подрежда обособените детайли от композицията - подробност по подробност. Така основава този впечатляващ макет от 20 квадрата, където се виждат два града, разграничени от планина. Горе, по билото, се разполага военновъздушна база с изтребител на пистата, подготвен за политане. Специално за военните Николай е направил дребна жп спирка. В дребните градчета са ситуирани полиция, пожарна, хранителен магазин, болница, бирена фабрика, хранилища за гориво и въгледобивна мина. 12 влака минават сред постройките, както и през тунели, надлези и мостове. Локомотивите и вагоните са последна дума на техниката и тъкмо „ копират ” същинските машини до най-малката детайлност, а Николай ръководи придвижването им от командния пулт с таблет. И по този начин съумява да предотврати злополуките. В някои от треновете зад спалните вагони са закачени платформи за транспорт на колите - съвременни през днешния ден на доста места в Европа. В комплицираната комбинация могат да се видят и вагони - цистерни за гориво, за въглища и такива, които транспортират камиони.

„ Идеята ми бе да запаля децата да ги накарам да творят и да се замислят върху цялата точност на фините моторни придвижвания на влаковете. Тяхната романтика е позната на моето потомство, само че в този момент децата живеят повече във виртуалната действителност на компютъра и таблета си ”, споделя Николай.

Железничари от Германия интензивно оказват помощ в сглобяването на пловдивския музей. При немците модата да майсторят жп композиции и музеи с ретро експонати е развита до фанатичност. „ Почти във всеки техен град има сходен макет. По-заможните германци даже отделят някоя стая в дома си и демонстрират там старите експонати ”, твърди Анев. За пловдивския жп музей германците дават линии, къщи, камиони, колички. ”Бяха впечатлени от концепцията ми да направя тази проява по железопътен моделизъм. Но желая да уточня: те не гонят някаква облага. Просто желаят това ексцентрично занимание да излезе от рамките на Германия и да се популяризира в цяла Европа ”.

фотоси Стоян Илиев
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР