Огромен интерес от желаещи предизвика атракционният парен локомотив по маршрута

...
Огромен интерес от желаещи предизвика атракционният парен локомотив по маршрута
Коментари Харесай

Парен локомотив връща спомените за отминали времена

Огромен интерес от искащи провокира атракционният парен локомотив по маршрута от София до Черепиш, съобщи кореспондент на БГНЕС. Машината по традиция потегля по време на националните празници.

И тази година искащите се бяха събрали час по-рано в очакване на атрактивната комбинация. По график влакът потегли от Централна гара-София тъкмо в 9:10 минути от челния коловоз. Много преди този момент обаче едни бяха решили да употребяват машината да си създадат селфи с известния ватман от столичното хранилище Ангел Алексиев, други пък позираха измежду излизащия дим и пара, трети пък се интересуваха от историята на машината.

Алексиев се занимава от 15 години с атракционните пътувания. Разполага с 3 парни локомотива. До месец ще бъде подготвен за придвижване и четвърти. Пред БГНЕС машинистът описа, че главните клиенти са чужденци, българите се сещат за атракционните пътувания единствено по националните празници.

„ Локомотивът не е толкоз всеобщ, с цел да се движи всеки ден. Поддръжката е тежка и сложна, липсват елементи. Поради тази причина гледаме да го съхраним. Ползваме го когато има тържества и влакове за подобен локомотив. Лично на мен ми коства доста изпитание за поддържане. Като средства не мога да ви кажа “, сподели пред БГНЕС машинистът.

На гарата срещаме две остарели приятелки от Рила – Мария Коларска и Искра Йорданина, които са пристигнали особено за атракционното странствуване. Попитахме ги какво е чувството за тях и по какъв начин биха дали отговор на всички тези, които незабавно ще кажат, че е постепенно и пуши.

„ Усещането е неповторимо, тъй като се връщаме години обратно, когато всички хора са пътували с подобен трен. Сега нещата се развиват толкоз бързо, всеки пътува с автомобил, аероплан, а по този начин ще бъде една доста приятна страст “, отговори Мария.

„ Покрай бавното пътешестване ще можем да разгледаме природата на България доста по-добре. Защото, когато пътуваме бързо с кола или аероплан не обръщаме внимание на тези елементи. А това че пуши, съгласно мен не е никакъв проблем “, добавя приятелката си Искра Йорданина. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР