Огромен древен остров, който сега лежи на дъното на Атлантическия

...
Огромен древен остров, който сега лежи на дъното на Атлантическия
Коментари Харесай

Отдавна изгубен остров край бреговете на Бразилия е „златна мина“

Огромен античен остров, който в този момент лежи на дъното на Атлантическия океан, може да съдържа аналогично големи ресурси от редкоземни детайли и скъпи минерали. Известно като Рио Гранде Рийз (РГР), потопеното континентално плато се е образувало като вулканичен било преди към 40 милиона години и в миналото е било огромна тропическа суша, покрита с растителност.

Разположен на към 1200 км от крайбрежията на Бразилия, РГР обгръща към 150 000 кв. км от морското дъно на дълбочина от 700 до 2000 м. Идеята, че хребетът в миналото може да е бил остров, беше изказана за първи път през 2018 година, а в този момент беше доказана с помощта на нов разбор на почви, взети от западната му част.

 Rio Grande Rise NOAA

След разбор на минералогичните, геохимичните и магнитните свойства на седимента, създателите на проучването разкриват, че тестът е формирана най-вече от алена глина, която подхожда на присъщата „ алена земя “ (тера рокса), открита в доста елементи на щата Сао Пауло. В почвата откривателите откриват голям брой минерали, които са типични за промените на вулканичните скали, в това число окислен магнетит, хематит, гьотит и каолинит.

Заедно, тези открития демонстрират, че глината се е образувала вследствие на интензивно химическо изветряне на вулканични скали в топъл и мокър климат с дейни вулкани. Така откривателите стигат до заключението, че РГР е бил изложен на въздействието на естествените стихии през еоцена, който е траял до преди към 35 милиона години и се е характеризирал с тропически условия.

„ Нашите проучвания и разбори ни разрешиха да установим, че това в действителност е бил остров “, изяснява създателят на проучването Луиджи Джоване в изказване. „ От геоложка позиция открихме, че глината се е образувала след последната вулканична активност, настъпила преди 45 милиона години. Следователно образуванието датира отпреди сред 30 и 40 милиона години. И би трябвало да е вследствие на тези тропически условия “, прибавя той.

Като се има поради, че това са основни съставни елементи на новите софтуерни други възможности на изкопаемите горива, разбираемо е, че има огромен интерес към извличането на естествените благосъстояния на РГР.

Разположен в интернационалните води, хребетът понастоящем се ръководи от Международния орган за морското дъно, макар че бразилското държавно управление е подало заявление за законово разширение на континенталния си шелф, тъй че да включва и Рийза. В реалност сходна молба има дребни шансове да бъде утвърдена, защото Конвенцията на Организация на обединените нации по морско право (UNCLOS) планува, че една страна не може да има повече от 200 морски благи морска територия отвън своята брегова линия.

„ За да разберем дали ресурсите могат да бъдат добивани от морското дъно, би трябвало да проучваме устойчивостта и въздействието на този рандеман “, споделя Йоване. „ Когато се намесвате в даден регион, би трябвало да знаете по какъв начин това ще се отрази на животните, гъбите и коралите и да разберете въздействието, което ще окажете върху съответните кумулативни процеси “, споделя той.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР