Огромен брой жалби по Закона за обществените поръчки са постъпили

...
Огромен брой жалби по Закона за обществените поръчки са постъпили
Коментари Харесай

КЗК: Бум на жалби по обществени поръчки през 2020 г.

Огромен брой тъжби по Закона за публичните поръчки са постъпили в Комисията за защита на конкуренцията за първите шест месеца на 2020 година Тази наклонност се резервира от предходната година, когато на ден в комисията са се получавали по най-малко 20 тъжби на ден, като единствено в границите на предходната година са получени към 1300 сигнала. Това разгласи в отговор на въпрос на БГНЕС ръководителят на комисията Юлия Ненкова, която показа доклад на активността на организацията за 2019 година пред депутатите от комисията по икономическа политика и туризъм.

„ В момента върви секторният разбор за топлофикационните сдружения, който касае преноса и доставка на топлоенергия за да се откри дали няма антиконкурентни практики ", съобщи тя.

Ненкова уточни, че през 2019 година комисията е работила в региона на картелите, по предложение на ВАП и Комисия за защита на конкуренцията е образувала произвеждане, в което се проверява дали сред търговците на дребно на горива няма неразрешени съглашения, които накърняват конкуренцията.

„ Беше изработен и секторен разбор в същия този бранш. Той към този момент е оповестен. В него беше очебийно, че доста дребният брой данъчни хранилища са огромен проблем за този бранш, защото с цел да лицензираш данъчен склад, би трябвало да имаш финансови благоприятни условия да преодолееш много административни спънки. Бяха дадени инструкции, в това число и това да се включи страната в регулирането на този пазар, за което беше основана и Държавната петролна компания ", разяснява Ненкова.

От думите й стана ясно, че комисията е направила голям брой инспекции и в региона на банковото дело, застрахователния бизнес. Тя добави още, че предходната година са работили и по 30-35 производства за нелоялна конкуренция.

„ През 2019 са формирани 1060 производства, с което се поддържа един изкрлючително висок най-много на формирани производства през последните години. Като трайна наклонност продължава да е в водещ броя на формираните производства по Закона за публичните поръчки - 938, следвани от 110 производства формирани по Закона за защита на конкуренцията. Комисията е постановила 1371 акта. Запазва се броят на актовете, с които комисията се произнася годишно ", регистрира Ненкова.

През 2019 комисията е постигнала и висока събираемост на своите вземания. Събрани са над 4,6 млн. лева, което е с 300 000 повече от 2018 година

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР