Ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса карат хората да прекарват

...
Ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса карат хората да прекарват
Коментари Харесай

Онлайн измамници и кибератаки: съвети за предпазване от Европарламента

Ограничителните ограничения против разпространяването на ковид карат хората да прекарват повече време онлайн, ускоряват напрежението и дават благоприятни условия на киберпрестъпници да се възползват от ситуацията. След рекомендациите на Интерпол, " Дневник " разгласява и рекомендациите на Европейския парламент за това по какъв начин потребителите да се опазят от злоупотреби онлайн.

Най-често срещани способи на хакерски атаки, свързани с ковид
- Фалшиви известия или линкове, представящи информация за чудодейни лекувания, карти за разпространяването на вируса, претенции за дарения, имейли от името на здравни организации. В реалност те водят до зловредни уеб сайтове или съдържат злотворен код.
- Фалшиви известия или позвънявания сякаш от Microsoft, Гугъл Drive или други, които изискват Вашето потребителско име и ключова дума, като оферират " помощ " или заплашват с краткотрайно затваряне на профил.
- Фалшиви известия за несъществуващи доставки

Как да се защитим

Европейският съюз упражнява напън върху телекомуникационните оператори да подсигуряват ефикасна отбрана на мрежите си против хакерски атаки. Много ограничения за отбрана можете да вземете и персонално Вие:

- Бъдете подозрителни към имейли, позвънявания и известия, които не са по Ваша самодейност, изключително в случай че те употребяват рецесията, с цел да Ви притискат да заобиколите нормалните процедури за сигурност. Киберпрестъпниците знаят, че постоянно е по-лесно да заблудят човек, в сравнение с да хакнат добре построена система. Не забравяйте, че банките и други организации няма в никакъв случай да Ви карат да разкриете паролата си.

- Обезопасете мрежата си у дома. Не разчитайте на ключова дума по дифолт за Wi-Fi мрежата: променете я. Ограничете броя на обвързваните в мрежата устройства и допускайте единствено такива, които познавате.

- Подобрете паролите си. Използвайте дълги пароли, които включват композиция от цифри, букви и специфични знаци.

- Защитете устройствата си. Не забравяйте да актуализирате всички системи и приложения, инсталирайте антивирусен програмен продукт и го обновявайте.

- Бъдете нащрек с други членове на фамилията и с посетители. Децата Ви могат по простъпка да изтрият или да трансформират информация или даже да заразят Ваше устройство, по тази причина не ги допускайте до устройства, които употребявате за работа.

Научете още способи да отбраните себе си и бизнеса си.

Европейски ограничения за безвреден интернет

Европейският парламент е приел ограничения за сигурност и надеждност на мрежите и осведомителните системи поради на значимата им социална роля. Европейски институции и органи като Комисията, Агенцията на Европейски Съюз за киберсигурност, Европол и екипа за отговор на осведомителни произшествия и закани CERT-EU наблюдават за злонамерени дейности, осведомят и пазят хората и бизнеса.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР