Ограничителните мерки срещу разпространението на COVID-19 увеличават риска от домашно

...
Ограничителните мерки срещу разпространението на COVID-19 увеличават риска от домашно
Коментари Харесай

ООН: Карантината увеличава риска от домашно насилие

Ограничителните ограничения против разпространяването на COVID-19 усилват риска от домашно принуждение. За това предизвести специфичният докладчик в Организация на обединените нации по въпросите на насилието против дами Дубравка Симонович.

„ Твърде евентуално е, че случаите на домашно принуждение ще набъбнат, както към този момент се показва в отчети на полицията и горещите телефони. За доста дами и деца домът може да бъде място, в което владее страхът и където с тях се отнасят грубо. Тази обстановка се задълбочава по време на изолираност и цялостната карантина, въведени поради COVID-19”, споделя Симонович.
Харалан Александров: Хората, станали очевидци на принуждение, също са жертви Според обществения антрополог не би трябвало да виним хората, които не са помогнали на нападнатото 14-годишно дете в рейс
За жертвите на домашното принуждение става още по-сложно, когато наоколо до тях липсват центрове и профилирана помощ, когато достъпът до тях е сложен, липсва поддръжка от близките, от полицията и съдилищата са затворени поради ограниченията, споделя още правозащитничката.

Симонович приканва държавните управления да не отсрочват помощта за жертвите и да продължат да се борят против домашното принуждение, даже и във времената на рецесия. А в случай че е належащо, ограниченията за отбрана на уязвимите да бъдат приспособени към актуалната обстановка.

„ Правителствата не би трябвало да разрешават изключителната обстановка и рестриктивните мерки, свързани с COVID-19, да лишават правото на дамите да живеят живот, лишен от принуждение “, се чете в посланието на Симонович.
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани България 276 12 3 9 Света 552943 21133 25045 128706 Заразени* Нови Починали България 276 12 3 Света 552943 21133 25045
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР