Ограниченията върху плажното къмпингуване ще трябва да минат тест в

...
Ограниченията върху плажното къмпингуване ще трябва да минат тест в
Коментари Харесай

Спорът за плажното къмпингуване отива в Конституционния съд

Ограниченията върху плажното къмпингуване ще би трябвало да минат тест в Конституционния съд. Омбудсманът Мая Манолова потвърди пред bTV в неделя, че ще нападна с конституционна тъжба измененията в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, с които депутатите постановиха тежки глоби за разтягане на палатки и слагане на чадъри върху дюни. Преди Манолова и президентът Румен Радев се опита да отбрани къмпингуването, само че Народното събрание преодоля ветото му. Омбудсманът ще внесе жалбата във вторник, когато би трябвало да бъдат обнародвани новите законови текстове.

С измененията депутатите дефинираха санкция от 500 до 1000 лева при слагане на плажни такъми върху дюни. Санкции от 1000 до 3000 ще се постановат и за прекъсване на коли, ремаркета, кемпери и каравани (или имуществена глоба до 5000 лева.). Поставянето на преместваеми обекти и уреди по неохраняеми плажове без право на това ще се санкционира с санкция от 5000 до 10 000 лв. или с имуществена глоба от 10 000 до 50 000 лв.

Още преди три седмици Манолова се срещна с последователи на дивото къмпингуване. А през вчерашния ден съобщи: „ Поех ангажимент към къмпингуващите, кемпер обществото и хората с караваните и палатките. Факт е, че са нужни правила и стандарти за дивото къмпингуване. Никой не е срещу това. Но да се постановат тежки наказания и ограничавания на хората, които са избрали този метод, в действителност е незаслужено. Санкциите, които се постановат на човек, който ще опъне палатка, са по-тежки от на този, който ще изоре дюната. Не можеш да хвърлиш една забрадка на плажа, само че можеш да влезеш с джипа на плажа. Това е безусловно непропорционално и в нарушаване на текстове от конституцията и правото ни да живеем в чиста околна среда “.

 

КАНДИДАТ-КМЕТ

Манолова не подмина тематиката и с идните локални избори. Тя е спрягана като кандидат-кмет на Българска социалистическа партия в София, даже низови партийни структури към този момент са я номинирали. „ Ще се кандидатирам за кмет, в случай че подигравката с жителите продължи и в случай че ме вбесят до дъно “, съобщи тя. И добави, че към момента не е изрично решила, само че поради компликацията, с която работи по идеите си, се окуражи да направи нещо. Манолова разяснява още, че машинното гласоподаване по време на изборите за Европейски парламент е потвърдило, че се крадат гласове. Тя изясни, че високият % на неточности при отчитането на машинния избор не е неточност на технологията, а на изборната администрация. „ Машините демонстрираха, че не се регистрират гласове, подадени от жителите, че се крадат гласове ”, сподели публичният бранител и аргументира думите си с копия на протоколи, на които ясно се виждат десетки корекции.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР