Ограниченията, наложени за борба с коронавируса, създадоха сериозни затруднения на

...
Ограниченията, наложени за борба с коронавируса, създадоха сериозни затруднения на
Коментари Харесай

Ще успеят ли малките фирми в Испания да избегнат лавината от фалити?

Ограниченията, наложени за битка с ковид, сътвориха съществени усложнения на стотици хиляди предприятия в цялата страна, потопени в търсенето на формули, които ще им разрешат да преодолеят рецесията, застигнала ги в резултат на бруталния спад на техните приходи. Спирането на активността, почнало в средата на март, оказа " вирусно въздействие " върху бизнес бранша в Испания, който единствено за два месеца загуби 142 000 компании и близо един милион чиновници. Мрачна картина, която изисква незабавни решения, с цел да се избегне ужасният фантом на всеобщи банкрути.

„ Усилията за реализиране и поддържане на ликвидността се трансфораха в главен приоритет във всички компании, както тези, които имаха финансов проблем преди началото на пандемията, по този начин и тези, които бяха здрави и с парични средства в салдото си “, споделя Пабло Симон, началник на отдела за преструктуриране и ръководство на задълженията в BDO.

По думите му, през първия интервал манията на фирмите е била да ползват бързи дейности за приемане на ликвидност, ръководството на краткотрайно контролиране на заетостта (ERTE) в Испания, предоговаряне на наеми и задължения, удължение на периода на падеж и възобновяване на към този момент предоставени позиции.

„ Има компании, които се нуждаят от повече ликвидност, само че евентуално към момента не са съумели да получат достъп до линиите на Официалния кредитен институт (ICO) “, споделя Симон и предизвестява, че ще има доста компании, които е допустимо да банкрутират.

Гилермо Прада, сътрудник на PradaGayoso - компания, профилирана във финансовото преструктуриране, има вяра, че фирмите, които имат достъп до ликвидност, ще устоят на бурята.

Испанска конфедерация на дребни и междинни предприятия (Cepyme) пресмята, че фирмите ще се нуждаят от в допълнение финансиране от 200 000 милиона евро за покриване на краткосрочните потребности от ликвидност и предизвестява, че признатите ограничения не са задоволителни, с цел да отговорят на икономическото влияние, което рецесията може да окаже в Испания.

Основният боязън е, поради тежката икономическа обстановка, фирмите, които са били добре при общи пазарни условия, в този момент да не могат да изпълнят заплащанията си.

Осъзнавайки ужасните последствия, които би имала лавина от банкрути, испанското държавно управление направи някои законови облекчения за компании в неплатежоспособност. Чрез тях задължението на длъжника да разгласи неплатежоспособност се забавя до 31 декември.

Според Франсиско Дж. Бауза, ръководещ сътрудник на Lexpal Abogados, обаче, самото изменение на закона не е задоволително. „ Успоредно с това би трябвало да влагат пари в фирмите, тъй че те да могат да излязат от рецесията “, споделя той.

Източник: abc.es
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР