Ограниченията на правата във връзка с коронавируса трябва да са

Ограниченията на правата във връзка с коронавируса трябва да са ...

Меркел: Ограниченията срещу коронавируса бяха необходими.

„Ограниченията на правата във връзка с коронавируса трябва да са за възможно за най-кратък период от време. Те обаче бяха необходими и ние винаги сме защитавали тази позиция, защото чувстваме отговорност за достойнството на хората, което се споменава и в член 1 на нашия основен закон“. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел в обръщение по повод днешния празник на германската конституция.
„Ограниченията бяха нужни за предотвратяване на претоварването на здравната система, което, за щастие, беше постигнато. Сега, разбира се, трябва да дадем аргументи за това кога ще бъдат отменени ограниченията, защо все още не смекчаваме някои мерки и защо вече можем да смекчим други“, категорична бе Меркел.
Германският канцлер изрази задоволството си от това, че сегашното положение с коронавируса в Германия е направило възможно възобновяването на много дейности, които бяха забранени в продължение на няколко седмици. По думите й пандемията създава за обществото особени предизвикателства, вероятно най-сериозните за периода от 71 години, през който действа сегашната германска конституция, приета на 23 май 1949 г.
Към настоящия момент броят на заразените с коронавирус в Германия е над 177 700, а починалите са най-малко 8 199. Въпреки това, страната се справи значително по-добре с преодоляването на кризата в сравнение с Великобритания, Франция, Италия и Испания, където коронавирусът причини смъртта на над 28 000 души във всяка държава поотделно.

Източник: actualno.com