Ограниченият достъп на девойките до образование нанася сериозни щети на

...
Ограниченият достъп на девойките до образование нанася сериозни щети на
Коментари Харесай

$30 трилиона губи светът от ограничен достъп на жените до образование

Ограниченият достъп на девойките до обучение нанася съществени вреди на международната стопанска система. Страните губят от 15 до 30 трилиона $, поради пропуснати благоприятни условия да се увеличи продуктивността и приходите на женската част от популацията.

Това се отбелязва в обзора на Световната банка " Missed Opportunites: The High Cost of Not Educating Girls ".

По-малко от две трети от девойките в страните с ниско равнище на приходите приключват дори начално учебно заведение, а ненапълно приблизително обучение получават едвам към 30 на 100. В света като цяло 77% от дамите имат приключени единствено няколко класа от междинната степен на образованието.

В същото време дамите с цялостно приблизително образовани от (СБ го прави оценка като 12 години обучение) имат доста по-голям късмет за устройване на трудовия пазар, а и заработват двойно повече от тези, които са лишени от такава опция.

От Световната банка обръщат внимание също по този начин и на забележителните обществени и стопански прерогативи на пъпното приблизително обучение за самите девойки и техните бъдещи деца.

За дамите с такова обучение е по-малка вероятността да се сблъскат с принуждение в фамилията, равнището на тяхното материално и психическо благоденствие като цяло е по-високо. Те са способни да вземат по-ефективни и верни решения за себе си своите деца.

За обществото, с изключение на дейното присъединяване на дамите във всички сфери на живота, изгодата от по-високото обучение се показва и в понижена детска и майчинска смъртност, по-малко ранни детски бракове.

" Ние не можем да си позволим на половото неравноправие да стои на пътя на международния напредък. Неравенството в образованието е още един проблем, който може да се реши и който коства на света трилиони долари " се цитират в известието на СБ думите на основния изпълнителен шеф на Световната банка, Кристалина Георгиева.

В сегашния миг в света се наброяват към 132 милиона девойки на възраст от 6 до 12 години, които не посещават учебни заведения.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР