Ограничения за лъчелечението на онкологично болни пациенти няма, но за

...
Ограничения за лъчелечението на онкологично болни пациенти няма, но за
Коментари Харесай

Няма ограничения за лъчелечение, но за успокоение НЗОК ги премахва

Ограничения за лъчелечението на онкологично заболели пациенти няма, само че за утешение на всички здравната каса ги отстранява. Това стана ясно от изказване на здравния министър Кирил Ананиев пред парламентарната здравна комисия, откакто във вторник гилдията на лъчетерапевтите излезе с остро писмо до институциите против налагани от касата предели в работата им.

Тогава от касата не отхвърлиха, че има предели, само че обявиха, че избраните месечни размери на здравната помощ, която ще заплаща, са доста повишени по отношение на предходната година. Освен това от НЗОК потвърдиха, че с рамковия контракт се вкарва позволителен режим в районните каси за осъществяване на действия по няколко клинични пътеки.

Според Ананиев няма предели, а индикативни стойности, въведени единствено за юни месец и единствено с контролна цел.

“Няма ограничавания за лъчелечение на онкоболни лица. Индикативните стойности не лимитират лекуването на пациентите, а назад – служат само и единствено за потребностите на контрола. Нито един български жител няма да остане без нужното му лъчелечение. Нещо повече – след разбор на данните на НЗОК се откри, че броят на пациентите, минали през лъчелечение през 2017 година е бил 12 393, а за 2018 планирано се чака през лъчелечение да преминат 13 706 лица или с 1313 пациента повече “, сподели той.

Ананиев заяви, че средствата, които са обезпечени за 2018 година, са със 7.6 млн. лв. повече от тези за 2017 година или 29.5 млн. лв..

“Независимо от това, което ви оповестих дотук, с цел да няма напрежение отсега нататък, здравната каса изпрати писмо до шефовете на районните здравноосигурителни каси (НЗОК), с което им подреди индикативните стойности, избрани за месец юни да се анулират. Защо споделям за месец юни? Защото за идващите месеци до кроя на годината такива инидикативни стойности не бяха планувани “, съобщи той.

“Индикативните стойности ни бяха нужни за разбор на месеца от позиция на контрола. След като обаче се сътвори това напрежение, взехме решение, че не е належащо да съществуват и изпратихме писмо до РЗОК да смъкват стандартите, с цел да бъдат хората спокойни. Никога не сме желали да лишаваме хората от лъчелечение “, разяснява още Ананиев.

По думите му гилдията на лъчетерапевтите е била наясно, че става въпрос за индикативни стойности с контролна цел: “Ние имаме подписан Национален рамков контракт. Той е подписан, както от страна на НЗОК, по този начин и на съсловните организации, гледан е текст по текст, ред по ред, няма по какъв начин гилдията на лъчетерапевтите и националните консултанти да не знаят, че става въпрос за индикативни стойности “.

“За да не се основава напрежение в бъдеще е значимо представителите на здравното съсловие, включително и националните консултанти, навреме да разискват с НЗОК зародилите проблеми от използването на НРД. В понеделник в 16 часа в НЗОК са поканени лекари и национални консулнатни по лъчелечение, както и представители на пациентските организации за разискване на взаимните ни бъдещи дейности “, заяви още Ананиев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР