Ограничените средства, с които България разполага за модернизация на своите

...
Ограничените средства, с които България разполага за модернизация на своите
Коментари Харесай

Радев пред Столтенберг: Нямаме много пари за нови изтребители, трябва да ги харчим разумно


Ограничените средства, с които България разполага за рационализация на своите Въоръжени сили, постанова те да бъдат изразходвани по допустимо най-ефективен и сполучлив метод. В този развой експертизата на НАТО и шерването на опит и положителни практики при провеждането на състезания за придобиване на въоръжение и съоръжение е от основно значение за постигането на оптимални резултати. Това съобщи президентът Румен Радев на среща през днешния ден на „ Дондуков “ 2 с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Това е поредна среща сред двамата след диалога им през вчерашния ден в словашкия град Кошице на срещата на високо ниво във формат Б9.

Придобиването на модерни отбранителни качества е от основно значение за сигурността на България и за повишение на съвместимостта на Въоръжените сили на страната ни с сътрудниците от НАТО, акцентира Румен Радев. Освен трите плана за рационализация на българските Военновъздушни сили, Сухопътни войски и Военноморските сили, президентът открои смисъла и на по-малките планове, които са от значително значение за построяването на боеспособни и мобилни въоръжени сили, способни да работят в общо осведомително пространство със съдружниците.

„ България продължава да ускорява своята роля като дирек на сигурност и непоклатимост на Балканите и в Черно море, чрез провеждането на отворена, градивна и виновна политика “, акцентира Румен Радев. Страната ни е мощно стимулирана да интегрира своята отбранителна промишленост и просвета при реализацията на общи планове в границите на НАТО и чака поощрение от Алианса в тази тенденция, добави президентът. 

България е стратегически сътрудник за гарантиране на сигурността в Югоизточна Европа и Черно море, уточни от своя страна Йенс Столтенберг и открои приноса на страната ни за подсилване на стабилността в района на Западните Балкани и в разнообразни мироопазващи задачи на Алианса.

Обща бе оценката, че напъните на Република Северна Македония в построяването на добросъседски връзки следва да бъдат подкрепени и приемането на западната ни съседка в НАТО е значим сигнал за целия район. Обсъдена бе и опцията за провеждането на повече взаимни учения на българска територия с сътрудниците от Западните Балкани.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР